Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Gazeteciler Sendikası: “Tüm engelleme girişimlerine rağmen Hürriyet’teki sendikal mücadelemizi sürdüreceğiz”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), sendikal çalışma yürüttüğü Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ’de yetki tespiti için yazılı başvuruda bulunduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sendikanın yeterli çoğunluğa ulaşamadığını gerekçe göstererek olumsuz cevap vermesi üzerine bir basın toplantısı düzenledi.

Açıklamayı TGS adına, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş yaptı. Durmuş, bakanlığın bu konudaki iddiasının, Hürriyet’in 940 çalışanı olması, sendikanın da yetki tespiti için yeterli sayıya ulaşamaması olduğunu belirtti ve bu konuya dair Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bazı sorular yöneltti.

“Tesadüf değilse sendika özgürlüğüne dönük kötü niyet”

Durmuş, yetki için bakanlığa yazılan 4 Kasım tarihinden, bakanlığın yanıt dilekçesi olan 11 Kasım tarihine kadar geçen sürede Hürriyet’in çalışan sayısındaki değişimin açıklanması gerektiğini söyledi.

Her ayın ilk veya ikinci günü aylık raporların yayımlandığını belirten durmuş, kasım ayında şimdiye kadar ilk kez raporların 11 gün gecikmeli olarak yayımlandığını söyledi ve bu gecikmeye dair de bakanlıktan açıklama beklediklerini belirtti.

Durmuş, kendilerine bakanlık tarafından verilen 11 Kasım tarihli yetki tespiti cevabı ile “İşkolu İşyerleri Listesi” ile “Sendika Üye Listesi” raporlarının yayımlanma tarihinin aynı olduğunu belirterek, bakanlığın yetki talebine cevap vermek için bu raporların yayımlanmasını mı beklediğini sordu ve eğer öyle ise bu durumun sendikalaşma özgürlüğüne dönük bir kötü niyet göstergesi olduğunu söyledi.

“46 çalışanın kovulduğu dönemde 100 yeni çalışan işe alındı, çalışanlar ortada yok”

Durmuş, bir diğer soruyu da Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.‘ye yöneltti. Ekim ayında 46 kişinin Hürriyet Gazetesi’nden tebligat ile kovulduğunu hatırlatan Durmuş, aynı dönemde gazetenin hangi sebeple 100 yeni çalışan aldığını sordu.

Durmuş, aynı konuyla ilgili bakanlığa da, “Bakanlık çalışan sayısındaki bu olağandışı değişimi sendikalaşmanın engellenmesine dönük bir hamle olarak görmüyor mu?” sorusunu yöneltti.

TGS Başkanı Durmuş, bu 100 yeni çalışana dair araştırma yaptıklarını fakat bu çalışanlara ulaşamadıklarını belirterek, “Bu kişiler gerçekten işe alındı mı, yoksa yetki tespitinin engellenmesi için birtakım kişiler kağıt üstünde işe alınmış gibi mi yapıldı?” dedi.

Durmuş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ’nin birlikte hareket ederek, TGS’nin Hürriyet içerisindeki yetkisini zayıflatmaya çalıştığını düşündüklerini söyledi ve Hürriyet’teki sendikal faaliyetlerinin süreceğini belirtti.

Durmuş, Hürriyet bünyesinde çalışan gazetecileri de TGS çatısı altında birleşmeye ve sendikal haklarını talep etmeye çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.