Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: “Türkiye’nin S-400’leri test etmeye başlaması kaygı verici”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini test etmesini kaygı verici bulduğunu söyledi. Pompeo, Ankara ve Vaşington arasında bu konuyu çözüme kavuşturmak için görüşmelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Pompeo, Washington’da düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, “Türk F-16 savaş uçaklarının Rus S-400 füze savunma sistemini test etmek için başkent Ankara üzerinde uçtuğuna ilişkin haberler Amerikan yönetimini kaygılandırıyor mu?” sorusunu yanıtladı. Amerikalı bakan, “Evet, kaygı verici” yanıtını verdikten sonra

“S-400 sisteminin tam olarak operasyonel hale getirilmesi yolundaki adımlardan vazgeçtiklerini görmek istediğimizi Türkiye’ye net şekilde ilettik” dedi. Pompeo, sözlerini olumlu bir tonda, “umutluyuz. Hala Türklerle konuşuyor, soruna bir çözüm bulmaya çalışıyoruz,” diyerek tamamladı.  

ABD Başkanı Donald Trump 13 Kasım’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Beyaz Saray’da ağırlamış ancak iki liderin S-400 konusunda ilerleme sağlayıp sağlamadıkları netleşmemişti.

Ankara’da 25 ve 26 Kasım’da S-400 hava savunma sistemi ile uçak ve helikopterler arasındaki radar bağlantısı test edilmişti.  

Rusya: “Yeni bir S-400 anlaşması için Ankara ile görüşüyoruz”

ABD ve diğer NATO müttefikleri, Türkiye’de konuşlandırılacak S-400 sistemi üzerinden Rusya’nın NATO uçaklarıyla ilgili önemli bilgileri toplamasından endişe ediyor.

Bu arada Rus silah sanayi şirketi Rosoboronexport, Türkiye ile yeni bir S-400 anlaşması için çalışıldığını duyurdu. RIA haber ajansına konuşan Rosoboronexport Genel Müdürü Alexander Mikheev, Moskova ve Ankara’nın bu bağlamda görüşmeler yürüttüğünü, 2020 yılının ilk yarısında yeni anlaşmayı imzalamayı umduklarını söyledi. Türkiye’den haberle ilgili bir açıklama yapılmadı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Almanya’nın başkenti Berlin’de katıldığı bir konferansta Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sistemini NATO’nun güvenlik ve hava savunma sistemine entegre etmeyeceğini söyledi. Kalın, “Teknik ayrıntıların üzerinde hala çalışıyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.