Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İntiharla sonuçlanan cinsel istismar davası: İkinci duruşması 5 Aralık 2019’da görülecek

9 yaşından 17 yaşına kadar annesinin kuzeni Vedat Tarhan tarafından cinsel istismara maruz kalan Ahmet Emre Yıldır, Şubat 2019 tarihine kadar yaşadıklarını kimseye anlatamadı. Yıllar sonra cesaretini toplayan Yıldır, sanık Vedat Tarhan hakkında suç duyurusunda bulundu fakat soruşturmanın yavaş ilerlemesine dayanamayıp 29.04.2019 tarihinde intihar etti. Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık Vedat Tarhan, “Nitelikli Cinsel İstismar” suçundan yargılanıyor. Davanın 2. duruşması 05.12.2019 tarihinde görülecek.

“Bacaklarım çocukluğumdaki gibi mi?”

Ahmet Emre Yıldır, kendisini sekiz sene boyunca taciz ve tecavüz eden sanık Vedat Tarhan ile buluştu ve sanık ile yaşadıklarını konuşarak ses kaydına aldı. Ses kaydı, davada en önemli delil olarak sunuluyor. Ses kayıtlarında Emre Yıldır, sanık Vedat Tarhan’a “Bacaklarım çocukluğumdaki kadar güzel mi?” diye sorduğu ve Vedat Tarhan’ın da “En son seninle bahçede yaptıktan sonra kimseyle bir ilişkim olmadı” şeklinde cevap verdiği duyuluyor. Aynı ses kaydında Emre Yıldır’ın, “Sen küçükken beni seviyordun, sarılıyordun. Doğru değil mi?” sorusuna Vedat Tarhan, “Ben seni içten seviyordum sonradan başka şeye dönüştü.” cevabını veriyor. Bu ses kaydından sanık Vedat Tarhan, taciz ve tecavüz eylemlerini kabul ediyor. Ahmet Emre Yıldır, Mart 2019’da, bu ses kaydının da içinde bulunduğu dilekçeyle Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık makamının 52 gün boyunca işlem yapmamasının dolayı Emre, 29.04.2019 tarihinde intihar etti.

Nitelikli cinsel istismar

Ahmet Emre Yıldır’ın intihar etmesinden bir gün sonra sanık Vedat Tarhan “Nitelikli Cinsel İstismar” suçundan tutuklandı. Dört ay cezaevinde kalan tutuklu sanık, ilk duruşmada tahliye edildi. Vedat Tarhan’ın serbest bırakılmasının ardından Yıldır ailesi ve avukatları Merve Uçanok tahliye kararına itiraz etti. Aynı zamanda savcılık makamı tarafından da tahliye kararına karşı itirazda bulunuldu. İtirazı inceleyen mahkemece, sanığın “Tutuklanmasına Yönelik Yakalama Kararı” çıkarıldı.

Çanakkale’ye giderken tutuklandı

Sanık Vedat Tarhan, hakkında yakalama kararı çıkartılması üzerine Çanakkale’de bir arabada kaçma teşebbüsünde bulunurken yakalandı. Yıldır ailesi ve avukatları Merve Uçanok; Gökhan Subaşı isimli bekçinin, Vedat Tarhan’ın akrabalarının ve yakınlarının da bulunduğu arabada Tarhan’ın battaniye ile sarılı olduğunu fark etmesi üzerine polislere haber verdiği iddia ediyor. Bu olayın üzerine Yıldır ailesi durumla ilgili Vedat Tarhan ve yakınları hakkında suç duyurusunda bulundu ancak savcılık makamı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda, Vedat Tarhan’ı ilk fark eden kişinin polis olduğu ve onun da tanık olarak dinlendiği belirtildi. Fakat Yıldır ailesi ve avukatları Merve Uçanok, ilk gören kişinin polis değil bekçi olduğunu dolayısıyla bekçinin ifadesinin alınması gerektiğini belirtildi. Avukat Merve Uçanok, Vedat Tarhan’ın tahliye edildikten sonra sahibi olduğu köy evini sahibinden.com‘dan satışa çıkardığını ve bu durumun da kaçma, kaçırılma planını doğruladığını ifade ediyor. Tarhan’ın 8 Ağustos tarihinde tahliye edilme gerekçesinde ise “Sanığın kaçma ve delilleri karartma şüphesinin bulunmadığı” ifade edilmişti. Yakalanan sanık Vedat Tarhan, 19 Ağustos 2019 tarihinde, Çanakkale E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi.

İkinci duruşma 5 Aralık 2019 tarihinde görülecek

Davanın ikinci duruşması, 05.12.2019 tarihinde, Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00‘da görülecek. İddianamede, Türk Ceza Kanunu’nun “Çocukların Cinsel İstismarı” başlıklı 103‘üncü maddesinin ikinci fıkrasında, “Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on altı yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur.” şeklinde geçen ceza ile cezalandırılması talep edildi. Medyascope’a konuşan davanın avukatı Merve Uçanok, dosyadaki en önemli delil olan ve istismar olayını net bir şekilde ortaya koyan ses kaydının çözümlemesinin yapıldığını belirtti ve “Dosya kapsamında bütün tanıklar ve müştekiler dinlendi. Dosyaya girecek başka delil kalmadı, suç sabittir. Bu sebeple, Savcılık makamının mütalaasını vermesini ve mahkemece sanık hakkında hüküm verilmesini bekliyoruz” dedi.

İlgili haberler:

“Anne bana adalet de yardımcı olmuyor” – Yıllar boyunca cinsel istismara uğrayan Emre’nin hikayesi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.