Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski NATO Genel Sekreteri Rasmussen: “Trump, Macron ve Erdoğan ittifakı altüst edebilir”

Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü NATO 70. Kuruluş yıldönümünü yarın İngiltere’de başlayacak iki günlük zirve ile kutlayacak. Ama NATO’nun eski genel sekreteri Anders Fogh Rasmussen’e göre, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ittifakın geleceğini tehdit eden çıkışları yüzünden kutlama yapmak pek mümkün olmayacak.

Eski Nato Genel Sekreteri, Trump, Macron ve Erdoğan’ın, 28 üyeli ittifak içinde bölünmeleri derinleştirerek ve yeni gerilimler yaratarak, toplantıları altüst etmesini bekliyor. İngiliz the Times gazetesine konuşan Rasmussen, gerekçelerini ise şöyle sıralamış:

  • ABD Başkanı Trump diğer ülkeleri NATO’ya yeterli mali destek vermemekle az suçlamayı sürdürebilir.
  • Fransa Cumhurbaşkanı Macron “NATO’nun beyin ölümü”nden söz etmeye devam ederek yeni tartışmalara yol açabilir.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan da NATO’nun “birliğini sınamayı” sürdürebilir.

Zirve Türkiye-NATO ilişkilerinin gerildiği bir döneme rastlıyor

Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde YPG’yle mücadelesine NATO’dan yeterli siyasi destek alamadığı gerekçesiyle, ittifakın Baltık ülkeleri ve Polonya için hazırlanan savunma planını yürülüğe konmasını engellediği biliniyor. Ankara, bu kararı, Türkiye için hazırlanan savunma planına, içinde YPG tehdit olarak tanımlandığı için, ABD’nin de aralarında olduğu sekiz müttefikin izin vermemesini gerekçe gösteriyor. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almış olması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yaptığı operasyonu eleştiren Macron için “beyin ölümü gerçekleşti” demesi de, gerilimi tırmandıracak konular.  

Nitekim Financial Times (FT) gazetesi, başyazısında,  Ankara’nın Suriye’de tek taraflı askeri operasyon kararının -Türkiye’nin teorik olarak NATO’nun ortak savunma maddesini tetikleme potansiyeli nedeniyle- müttefikler arasında karşılıklı danışma konusunda soru işaretleri oluşturduğunu yazdı.  FT, S-400 alımı nedeniyle Türkiye’nin NATO’dan atılması gerektiğini savunanlar olduğunu da hatırlatıyor. Ancak gazeteye göre bu Rusya’nın ekmeğine yağ sürer. FT onun yerine bu zirvede Erdoğan’a sert bir mesaj verilmesini öneriyor:

“Bu haftaki zirveyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert ve birleşmiş bir mesaj vermek, ona dayanışmanın iki taraflı olduğunu hatırlatmak iyi bir seçenek olur. Türkiye müttefiklerine danışmadan geniş kapsamlı kararlar alırsa NATO’nun otomatik savunmasını göreve çağırmayı da bekleyemez.”  FT, müttefiklerin çıkarlarına ve hassasiyetlerine saygı gösterilmesi gerektiği prensibinin Fransa ve ABD’nin devlet başkanları için de geçerli olduğunu da satırlarına eklemiş.

Yunanistan zirvede Türkiye için kınama talep edecek

Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle ilişkilerin gerildiği Yunanistan’ın Başbakanı Kriyakos Miçotakis de, zirvede Türkiye için kınama isteyeceğini duyurdu bile. Atina, geçen hafta Türkiye ile Libya arasında imzalanan “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” anlaşmasına da tepki göstermişti. Miçotakis Doğu Akdeniz’deki “ihlalleri” için Türkiye’nin kınanmasını istediklerini ve bu konuda Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi’nin desteğini aldıklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.