Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da ordu, Mali’de hayatını kaybeden askerler üzerinden kendisini eleştiren Charlie Hebdo’nun çizimlerine öfkeli

Haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo, ordu tarafından başlatılan bir işe alım kampanyasını Mali’de hayatını kaybeden Fransız askerleriyle ilişkilendiren beş karikatür yayınladı.

Karikatür üzerindeki sarı yazı: “Ülkemi koruyorum. Hayatımda ilerliyorum.”
Sol alt beyaz yazı: “Kara Kuvvetleri üye alımı, 15 bin alım”

Fransız Kara Kuvvetleri Komutanı Thierry Burkhard, Charlie Hebdo’ya bu çizimlerden hoşnut olmadığını belirten açık bir mektup yazdı:

“Charlie Hebdo Genel Yayın Yönetmenine açık mektup”

Derginin genel yayın yönetmenine hitap edilen açık mektupta, “On üç Fransız ailesi 25 Kasım Pazartesi akşamı Mali’nin kuzeyinde meydana gelen çatışma sırasında gerçekleşen trajik bir kazadan beri yasta. On üç aile, bir çocuk, bir kardeş, bir eş, bir yoldaş veya bir baba için ağlıyor. Fransız Kara Kuvvetleri olarak bu şekilde hor görülmeyi hak edecek ne yaptık?” ifadeleri yer aldı. Mektubun devamında ise Burkhard, dergiyi 2 Aralık’ta hayatını kaybeden askerler için Invalides’de gerçekleştirilecek törene davet etti.

“Charlie Hebdo’nun çizimine karşı derin bir üzüntü içindeyizÖzgürlüğümüzü savunurken ölen askerlerin ailelerin acılarını paylaşıyoruz.” 

Charlie Hebdo hiciv hakkını savunuyor  

Derginin yöneticisi Riss, Kara Kuvvetleri Komutanı Burkhard’ın mektubuna karşı derginin hiciv ruhunu savunurken “teröre karşı mücadelede Fransız askerlerinin önemli bir görevi olduğunun” bilincinde olduklarını belirtti. Antimilitarist bir geleneğe sahip olan dergi, yasta olan ailelere başsağlığı dilerken askerler için düzenlenecek törene katılamayacaklarını açıkladı.

2015’te Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıdan yaralı olarak kurtulan Riss, açıklamasının devamında şöyle dedi: “Biz onların zor bir görevde, acımasız bir düşmanın karşısında olduklarını biliyoruz. Bu çizimler onların kararlıklarını ve cesaretlerini şüpheye düşürecek bir amaç taşımıyor. Ama dergimiz bazen kışkırtıcı da olan hiciv ruhuna sadık kalmalı. Bu, herkese hizmet eden değerler için mücadele edenlerin özverilerini göz ardı ettiği anlamına gelmez.”

Karikatür üzerindeki sarı yazı: “Ülkemi koruyorum. Hayatımda ilerliyorum.”
Sol alt beyaz yazı: “Kara Kuvvetleri üye alımı, 15 bin alım”

25 Kasım Pazartesi günü, Afrika’nın Sahel Bölgesi’nde terör örgütlerine karşı sürdürülen operasyonda iki helikopterin çarpışması sonucunda 13 Fransız askeri hayatını kaybetmişti. Bu kaza, Fransa’nın 1983’te Beyrut’ta gerçekleştirilen saldırıda 58 askerin ölümünden sonraki en büyük kaybı oldu.    

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.