Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugünkü duruşması gizlilik kararı nedeniyle basına ve izleyicilere kapalı yapılan Ahmet Emre Yıldır davası, 10 Mart 2020 tarihine ertelendi

Dokuz yaşından 17 yaşına kadar annesinin kuzeni Vedat Tarhan tarafından cinsel istismara maruz kalan ve 29 Nisan 2019 tarihinde intihar eden Ahmet Emre Yıldır davasının ikinci duruşması bugün Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Çanakkale’de tutuklu bulunan sanık Tarhan, duruşmaya SEGBİS bağlantısı ile katıldı. Yedi saat süren duruşmada, sanık Tarhan’ın tutuklu olarak yargılanmasına devam edilmesine ve davanın 10 Mart 2020 tarihine ertelenmesine karar verildi. 

Duruşma neden gizli yapıldı?

Duruşma başladıktan 20 dakika sonra sanık müdafi talebi üzerine ve kamu güvenliği gerekçesiyle duruşmanın gizli yapılması kararı verildi ve avukatlar dışında herkes duruşma salonundan çıkarıldıAilenin avukatı Merve Uçanok, Twitter hesabından yaptığı açıklamada kapalılık kararının sanığın yararını gözeten bir karar olduğunu belirtti ve şunları söyledi: 

“Kamunun bu tür vakalara dair yargılamaları takip etmesi, öğrenmesi bu sebeple duruşmanın açık yapılması asıl kamu güvenliği için gerekli değil midir? Gizliliğin kamuya nasıl bir faydası vardır?”

Ne olmuştu?

Dokuz yaşından 17 yaşına kadar annesinin kuzeni Vedat Tarhan tarafından cinsel istismara maruz kalan Ahmet Emre Yıldır, Tarhan ile buluştuğu bir gün, sanık ile yaşadıklarını konuşarak ses kaydına aldı. Yıldır, Mart 2019’da, davanın en önemli delili olan ses kaydının da içinde bulunduğu dilekçeyle Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık makamının 52 gün boyunca işlem yapmamasından dolayı Yıldır, 29 Nisan 2019 tarihinde intihar etti. Ahmet Emre Yıldır’ın intiharından bir gün sonra sanık Tarhan “nitelikli cinsel istismar” suçundan tutuklandı. Dört ay cezaevinde kalan Tarhan, ilk duruşmada tahliye edildi. Yıldır ailesi ve avukatları Merve Uçanok tahliye kararına itiraz etti. Çanakkale’ye giderken yakalanan sanık Tarhan, 19 Ağustos 2019 tarihinde Çanakkale E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. 

Bugün görülen ve yaklaşık yedi saat süren duruşmada, Vedat Tarhan’ın tutuklu olarak yargılanmasına devam edilmesine ve davanın 10 Mart 2020 tarihine ertelenmesine karar verildi. 

İlgili haberler:

“Anne bana adalet de yardımcı olmuyor” – Yıllar boyunca cinsel istismara uğrayan Emre’nin hikayesi

İntiharla sonuçlanan cinsel istismar davası: İkinci duruşması 5 Aralık 2019’da görülecek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.