Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Nobel ödülünü Türkiye’den teröriste vermişlerdir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen “Her İnsan Bir Dünya” temalı programda konuştu. Nobel’i “Kendisini tüketmiş, ideolojik bir kurum” olarak tanımlayan Erdoğan, “Mesela Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir. Niye? Mantık budur… Anlayış budur…” dedi.

Erdoğan konuşmasında, bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü‘nün, Bosna-Hersek’te yaşanan soykırımı inkâr etmek ve savaş suçlularını savunmakla itham edilen Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesine tepki gösterdi. Erdoğan “Nobel kendini tüketmiştir. Nobel tamamıyla siyasi, ideolojik davranan bir kuruluş konumundadır. Benim için Nobel’in hiçbir kıymeti harbiyesi yoktu. Türkiye olarak bu törene kesinlikle katılmayacağımızı belirttik. Niçin? Böyle bir katili ödüllendirmek aslında, zulüm ile ortak hareket etmektir” dedi.

“Nobel ödülünü bana verseler almam”

Erdoğan, sunucunun “Nobel size de ödül vermek isterse?” sorusuna ise “Almam” diye yanıt verdi. Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Bizim de Nobel’e artık ideolojik olan yaklaşımlarından başka hiçbir özelliğinin olmadığını ortaya koymak suretiyle… Sadece şu an verdikleri ödül değil, bundan önce verdikleri ödüllerde de hep bunlara dikkat etmişlerdir. Mesela, Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir. Niye? Mantık budur… Anlayış budur… Bundan sonra da bunlar böyle devam edecekler. Hiçbir zaman objektif bakıp, evet bu ilim adamıdır, biz buna ödül verelim…

Örneğin Aziz Sancar hocamıza vermiş oldukları ödül gibi orada tartışılacak herhangi bir şey sözkonusu değil. Niye? İlmiyle bir defa temayüz etmiş olan bir hocamızdır. Eyvallah… Biz de alkışlarız…”

Fahrettin Altun: “Orhan Pamuk’a yönelik değil”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Orhan Pamuk’u kastetmediğini yazdı:

Altun şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye düşmanı ideolojik yaklaşımları ve terör faaliyetleri bilindiği halde Nobel’e aday gösterilen ya da farklı uluslararası örgütlerce ödüllendirilen isimleri kastetmiştir. Cumhurbaşkanımız burada esasen Avrupalı kurum ve kuruluşların ideolojik yaklaşımlara dayanan ödül sistemlerini eleştirmiş, ırkçılığı ve terörizmi ödüllendiren ikiyüzlülüğe vurgu yapmıştır.”

Nobel ödülünü şimdiye kadar Türkiye’den iki kişi aldı

Nobel ödüllerini Türkiye’den şimdiye kadar edebiyat alanında Orhan Pamuk ile kimya alanında Prof. Dr. Aziz Sancar aldı. Erdoğan, Sancar’ı 2015 yılında Külliye’de ağırlamış ve tebrik etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aziz Sancar’ı 2015 yılında Külliye’de ağırladı.

Erdoğan Orhan Pamuk’u da tebrik etmişti

Erdoğan, başbakan olduğu dönemde, 2006 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Orhan Pamuk’u da tebrik etmişti. Dönemin Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, “Sayın Başbakan, ABD’de bulunan Orhan Pamuk’la yaptığı telefon görüşmesinde, Nobel ödülünün bir Türk yazarına verilmiş olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek kendisini tebrik etti. Pamuk da teşekkür ederek memnuniyetini ifade etti” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.