Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere, Brexit tartışmaları gölgesinde erken seçime gidiyor

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta yarın erken genel seçime gidiliyor. Ülkenin dört yılda üçüncü genel seçimi olacak bu seçim sonuçlarına göre Avam Kamarası üyeleri ve hükümet belli olacak.

Birleşik Krallık’ta bir süredir Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma anlamına gelen Brexit tartışmalarının merkezde olduğu bir yönetim krizi yaşanıyor. Erken seçime giden süreçte Boris Johnson başkanlığındaki Muhafazakâr Parti ve ana muhalefetteki Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi mücadele ediyor. Liberal Demokratlar, Brexit Partisi ve İskoçya’dan İskoç Ulusal Partisi (SNP) ve Galler’den sosyal demokrat parti Plaid Cymru da seçime girecek diğer partiler arasında.

İngiltere’de 12 Aralık’ta yapılacak erken seçim öncesinde, aşırı sağcı Brexit Partisi’nden iktidardaki Muhafazakâr Parti’ye destek geldi.

İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti ve SNP ise bunun üzerine, Brexit Partisi lideri aşırı sağcı Nigel Farage ile Johnson arasında anlaşmasız Brexit için gizli ittifak kurulduğu eleştirisi yaptı.

İngiltere’de Brexit tartışmalarının da etkisi altında yönetim krizi devam ediyor. Haziran 2017’de yapılan genel seçimlerden birinci çıkmasına rağmen Muhafazakâr Parti tek başına iktidar olacak çoğunluğa sahip olamamıştı. Theresa May liderliğindeki Muhafazakârlar oyların yüzde 42’sini alarak 318 sandalye kazanmıştı. Muhalefetteki Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi ise oylarını yüzde 9 oranında artırıp yüzde 40 oranında oy alarak 261 milletvekili sayısına ulaşmıştı. 35 sandalye kazanan İskoç Ulusal Partisi oyların yüzde 3’üne sahip olmuştu. Liberal Demokratlar yüzde 7 oy alarak 12 milletvekili; Demokratik Birlik Partisi ise yüzde 1 oy alarak 10 milletvekili çıkarmıştı.

Eski Başbakan ve Muhafazakâr Parti lideri Theresa May’in 22 Temmuz’da görevden ayrılması sonrasında parti başkanlığı ve başbakanlığa, eski Dışişleri Bakanı ve eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson getirilmişti.

Bir Brexit yanlısı olan Johnson, parlamentoyu baypas ederek anlaşmalı Brexit için AB’den ek süre istenmesini düzenleyen anlaşma yapılmadan 15 Ekim’de erken seçim kararı aldırmaya çalışmış, Johnson’ın bu isteği iki kez parlamento tarafından reddedilmişti.

Johnson, Muhafazakâr Parti başkanlığına seçilme sürecinde de 31 Ekim’de Birleşik Krallık’ın AB ile olan görüşmelerini bir daha ertelemeyeceğini ve gerekirse bir anlaşma olmaksızın Brexit’i gerçekleştireceğini söylüyordu. Bu, 31 Ekim’de gerekirse AB’den anlaşmasız ayrılma anlamına geliyordu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise, AB’den ayrılma tarihi olarak belirlenen 31 Ekim’de anlaşmasız Brexit ihtimalini bertaraf etmeden erken seçime yanaşmıyordu.

Sonuç olarak, 5 Eylül’de İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası, hükümetin AB’den 31 Ekim’de anlaşmasız olarak ayrılmasını engelleyecek bir yasa tasarını kabul etti.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brexit’in 31 Ocak’a kadar ertelendiği haberini duyurmuştu. İngiltere Parlamentosu, Başbakan Boris Johnson ve AB arasında varılan Brexit Anlaşması’31 Ocak tarihinden önce onaylarsa İngiltere bu tarihten önce de AB’den çıkabilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.