Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de erken genel seçimin galibi Muhafazakârlar oldu, hezimete uğrayan İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn istifa edecek

İngiltere’de erken seçimin galibi büyük farkla Muhafazakâr Parti oldu. İlk sonuçlara göre Başbakan Boris Johnson‘un liderliğindeki Muhafazakâr Parti yüzde 43, İşçi Partisi‘yse yüzde 32 oy aldı. Johnson, “Brexit’i gerçekleştireceğiz” derken, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn “Bir sonraki seçimde partinin başında olmayacağım” diye konuştu.

Boris Johnson, hükümeti kurma görevini Kraliçe Elizabeth’den aldı.

Johnson, kendisine gösterilen güveni haketmek için çok çalışacağını söyledi ve İngiltere’yi Avrupa Birliği’den çıkarma konusunda seçmenden tam yetki aldıklarını belirtti. Muhafazakarlar 1987 yılında Margaret Thatcher liderliğinde girdikleri seçimden bu yana en büyük zaferlerini kazanmış oldular.

İlk sonuçlara göre partilerin 650 sandalyeli meclisteki milletvekili dağılımı şu şekilde:

  • Muhazafakâr Parti: 365
  • İşçi Partisi: 203
  • İskoç Ulusal Partisi: 48
  • Liberal Demokrat Parti: 11
  • Galler Partisi: 4
  • Yeşil Parti: 1
  • Diğer: 14

Mecliste çoğunluk için 326 sandalye gerekiyor. Johnson’un partisi, gereken çoğunluğu sağlamayı garantiledi.

Bu sonuç, İşçi Partisi’nin 1935’ten bu yana aldığı en büyük yenilgi.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, bir sonraki genel seçimde partisinin başında olmayacağını açıkladı. Yine milletvekili seçilen Corbyn, “İşçi Partisi için büyük hayal kırıklığı yaşadığımız bir gece. Brexit toplumu fazlasıyla kutuplaştırdı. Bu kutuplaşma da sonucu etkiledi” dedi.

Seçimin bir diğer kaybedeni de Liberal Demokrat Parti oldu. Parti lideri Jo Swinson, milletvekili seçilemedi. Swinson ise parti liderliğinden istifa etti.

İngiltere, 2016 yılındaki Brexit referandumundan bu yana üz kez genel seçime gitti. Brexit, yani Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış taraftarı Johnson, seçim kampanyasını “Brexit işini bitirelim” sloganı üzerine kurmuştu. Corbyn ise seçimleri kazanması durumunda AB’den ayrılık kararını yeniden referanduma götüreceklerini açıklamıştı.

Sağlık hizmetleri de seçim kampanyasının önemli bir konusuydu.

Şimdi ne olacak?

Brexit anlaşmasının 20 Aralık’ta parlamentoda bir kez daha oylamaya sunulacağı tahmin ediliyor. Yeni hükümetin AB ile serbest ticaret ve göç konularını belirleyen nihai anlaşmalar için masaya oturması da gerekiyor. Muhafazakar Parti’nin amacı 2021 yılı içerisinde AB’den çıkmış olmak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.