Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Keops uydusu, yeni gezegenler arama misyonuyla bugün fırlatılıyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile İsviçreli bilim insanlarının ortaklığı sonucunda hayata geçirilen ve bugün uzaya fırlatılacak olan Keops uydusu, Güneş sistemi dışında yer alan ancak sisteme yakın gezegenleri (exoplanet) inceleyecek.

İsviçre’de Bern Üniversitesi’nde görevli ve Keops misyonundan sorumlu astrofizikçi Profesör Willy Benz, Keops uydusunun temel görevinin şu ana kadar tespit edilmiş exoplanetlerin ölçülerini belirlemek olduğunu söyledi. Keops, üzerinde yer alan ve en ufak ışığı dahi ölçebilen fotometre aracılığıyla gezegenlerin kendi yıldızları önünden geçerkenki ışık salınımlarını ölçecek.

Keops uydusu yaklaşık 100 milyon euroya mal oldu.

Keops sadece 30 santimlik yarıçapa sahip bir teleskopa sahip. Ancak teleskopu geliştiren bilim insanları teleskopta parazit oluşmaması için gerekli önlemleri almış durumda. Dünya yörüngesinde yer olacak olan uydu, sırtını her zaman Güneş’e dönmüş olacak. Güneş’ten gelen ışığın teleskop üzerinde parazit yaratma ihtimali var. Ancak, Güneş’ten gelen ve Dünya’dan yansıyan ışığın da maksimum ölçüde engellenmesi gerektiğinin altını çizen Benz, bu yüzden Keops’un Dünya yörüngesinde kutupların üstünde bir uçuş yapacağını söylüyor. Bu nokta aynı zamanda, gece ile gündüz arasındaki sınır olarak biliniyor ve ışık yansıma oranı daha az.

300 kilogram ağırlığında olan küçük teleskopun arkasında büyük Güneş panelleri olacak. Bu paneller Keops’u Güneş’ten gelen ışınlardan koruyacak. Profesör Benz exoplanetleri gözlemlemenin gelecekteki bilim çalışmaları için önem taşıdığının altını çiziyor.

Benz, Keops’un yapacağı hassas gözlemler neticesinde exoplanetlerin yoğunluklarını ölçebileceklerini söylüyor. Benz’e göre, bir gezegenin yoğunluğu ölçülebilirse o gezegenin yapısının Jüpiter gibi gazdan mı yoksa dünya gibi kayalıktan mı oluştuğu belirlenebilir.

Keops’un yörüngede üç buçuk yıl boyunca görev yapması bekleniyor. Daha önce bir başka İsviçreli bilim insanı Didier Queloz ve meslektaşı Michel Mayor, 1995 yılında Güneş sistemi dışında ilk exoplaneti keşfetmiş ve bugüne kadar 300 exoplanetin varlığıyla ilgili bir katalog hazırlamıştı. İkili 2019 yılında Nobel Fizik Ödülü‘nü kazandı. Willy Benz ise söz konusu kataloğun 300 exoplanetle sınırlı olmadığını belirtiyor.

Keops uydusunun 100 milyon euroya mal olduğu öğrenildi. Öte yandan, bu uzay misyonu, ESA’nın İsviçre ile yaptığı ilk iş. Benz, exoplanetlerle ilgili yaptığı çalışmaların İsviçre’yi bu alanda liderliğe oturtabileceğini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.