Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Işıltılı bir imaj, karanlık bir gerçeklik: Türkmenistan Devlet Başkanı DJ Kurbankulu Berdimuhammedov

Türkmenistan, yeni yılı Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un 1 saatlik DJ performansı ile karşıladı. Kabine üyelerinin ve ileri gelen bürokratların katıldığı yılbaşı yemeğinde, Türkmenistan liderinin gösterisine katılımcılar alkışlar ve danslar ile eşlik etti.

Türkmenistan’da yeni yıl kutlamaları her yıl olduğu gibi ışıltılı geçti. Sokaklarda kurulan büyük çam ağaçları ve ışık gösterileriyle yeni yıla giren Türkmenistan’ın siyasi eliti de normal şartlarda sıradışı sayılacak, ancak Türkmenistan için alışılmış bir kutlama ile 2020’yi karşıladı. 2007 yılından beri devlet başkanı olan Kurbankulu Berdimuhammedov, kabine üyeleri ve ileri gelen bürokratların katıldığı yılbaşı gecesinde 1 saatlik DJ performansı ile yeni yıl gecesine damga vurdu.

https://www.youtube.com/watch?v=XBuucLyK5rw&feature=emb_title

Devlet başkanının performansını danslar ve alkışlar ile karşılayan izleyiciler, gösterisinin aralarında DJ’liğin teknik detaylarını anlatan Berdimuhammedov’u pürdikkat dinledi. Yöresel ezgilerin tekno remixlerini klavye eklemeleriyle çalan Berdimuhammedov aynı zamanda profesyonel bir vokaliste de eşlik etti.

Bu sıradışı kutlama aslında Türkmenistan için alışılmış bir durum. Her yılbaşı gecesi bu müzik performansını gerçekleştiren Berdimuhammedov için bu, gösterişli ve dışa dönük imajının sadece ufak bir yansıması. Türkmenistan liderinin sayıca fazla olan ve sergilemeyi sevdiği çok sayıda hobisi var. Bu hobiler arasında araba yarışı tutkunu olması ve ralli araçları sürmesi, basketboldan masa tenisine kadar her sporu kamera önünde yapması, oğlu ile gitar eşliğinde kendi yazdığı ya da popüler şarkıları seslendirmesi ve jokeylik bulunuyor.

Berdimuhammedov yaptığı her işte, etrafındakiler tarafından ayakta ve büyük alkışlar içinde destek görüyor. Öyle ki bu fahiş ve diktatöryel sayılacak destek, başkanın bir kabine toplantısında altın kaplamalı halter barını kaldırırken poz vermesiyle dünya basınının gündemine taşınmıştı. Berdimuhammedov’un Dünya Halter Şampiyonası’nın başlaması nedeniyle kabine toplantısında yaptığı bu gösterinin bakanların ayakta alkışları ve tezahüratlarıyla karşılanması ülkedeki liderlik anlayışını tartışmaya açarken trajik bir şekilde dalga konusu olmuştu.

Işıltılı bir imaj, karanlık bir gerçeklik

Esprili görünen bu imajın altında ise karanlık bir gerçeklik yatıyor. Tek parti sistemiyle yönetilen Türkmenistan, demokrasiden uzak ve diktatöryel bir rejim altında. Devlet başkanını eleştirenlerin özel güvenlik güçleri tarafından ortadan kaybedildiği ülke, Freedom House verilerine göre en düşük demokrasi puanı olan 7 üzerinden 6.96 ile demokrasinin en geri olduğu ülkelerden biri. 

Doğal kaynaklarının zenginliğine rağmen son yıllarda ekonomik bir çalkantı içindeki ülkenin bu durumda olmasının en büyük sebebi de bizzat Berdimuhammedov. Ekonomik krizin altında, herhangi bir demokratik denetleme kurumuna hesap vermek zorunda olmayan devlet başkanının altın ve elmas gibi değerli taşlardan heykellerini yaptırması ve saraylarını donatması gibi savurgan davranışları ve ekonomiyi tekeli altında yönetme tutkusu yatıyor.

Kurbankulu Berdimuhammedov’un yaptırdığı altından at heykeli.

Türkmenistan’da elitler ve halk arasındaki şiddetli gelir adaletsizliğinin de en büyük sorumlusu olarak Kurbankulu Berdimuhammedov görülüyor. Yolsuzluğun zirve yaptığı Türkmenistan’da saraya yakın olanlar büyük bir zenginlik içerisinde yaşarken, ülkedeki asgari ücret ise 535 manat, yani sadece 153 Amerikan dolarına karşılık geliyor. Berdimuhammedov, girdiği üçüncü seçim olan ve her zamanki gibi tüm muhalefet adaylarını kendisinin belirlediği 2017 seçimlerinde yüzde 98 oy aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.