Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkmenistan’da başkanlık koltuğu babadan oğula geçti: Yeni devlet başkanı Serdar Berdimuhammedov

Türkmenistan’da devlet başkanlığı seçimlerini halen başkanlık koltuğunda oturan Kurbankulu Berdimuhammedov’un oğlu Serdar Berdimuhammedov kazandı. Merkez Seçim Komisyonu, Serdar Berdimuhammedov’un erken genel seçimlerde yüzde 73 oranında oy aldığını açıkladı.

Serdar Berdimuhammedov

Yerel medya tarafından “ulusun oğlu” olarak anılan 40 yaşındaki Serdar Berdimuhammedov, başbakan yardımcılığı görevinde bulunuyordu. Geçen cumartesi günü (12 Mart) düzenlenen erken genel seçimlere Berdimuhammedov’un yanı sıra sekiz farklı aday da katıldı. Ancak doğalgaz zengini Türkmenistan’da güçlü bir siyasi muhalefet bulunmuyor.

Türkmenistan’da devlet başkanı yedi yıllığına seçiliyor. Serdar’ın babası 64 yaşındaki Kurbankulu Berdimuhammedov, 2007 yılında başkanlık görevine gelmişti.

Kurbankulu Berdimuhammedov

Normal görev süresi 2024 yılında sona erecek olan Kurbankulu Berdimuhammedov, şubat ayında yaptığı bir açıklamada görevini bırakacağını açıklamış ve bu kararı ilerleyen yaşı nedeniyle aldığını söylemişti. Kurbankulu’nun bu açıklamasından kısa bir süre sonra da Serdar Berdimuhammedov, iktidardaki Türkmenistan Demokratik Partisi tarafından aday gösterilmişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.