Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google: “Geliştirdiğimiz yapay zekâ meme kanserini doktorlardan daha iyi tespit ediyor”

Google, geliştirdiği yapay zekânın meme kanserini doktorlardan daha iyi teşhis edebildiğini açıkladı.

Teknoloji devi Google ile Norhwestern Üniversitesi, Royal Surrey County Hastanesi ve Cancer Research UK Imperial Center’de çalışan kanser araştırmacıları arasındaki işbirliği sonrası geliştirilen yapay zekâ ile ilgili bulgular 1 Ocak’ta Nature dergisinde yayımlandı. 

Geliştirilen programa öncelikle ABD ve İngiltere’deki binlerce mamografi verisi sunuldu ve kanserli vakaların varlığı öğretildi. Bunun ardından, yapay zekâ programı kendi taramalarında meme kanserini tespit etmeye başladı. Google’a göre, bu program meme kanserini doktorlardan daha iyi tespit edebiliyor.

Geliştirilen program, doktorlar tarafından yanlışlıkla pozitif olarak tanımlanan vakaların oranını ABD’de yüzde 5,7, İngiltere’de ise yüzde 1,2 azalttı. İnsanlar tarafından yanlışlıkla negatif olarak tanımlanan vakalardaki oranı ise ABD’de yüzde 9,4, İngiltere’de yüzde 2,7 düşürdü.

Makalenin yazarlarından biri olan Cancer Research UK Imperial Center Direktörü Profesör Ara Darzi, yapay zekâdan böylesi bir sonuç beklemediğini söyledi. Darzi, bu sonuçların taramaların kesinliği ve doğruluğu konusunda dönüşümsel bir keşif olduğunun altını çizdi.

Araştırmanın yazarları meme kanserinin kadınlarda yaşanan kanser kaynaklı ölümlerde ikinci sırada geldiğini belirtiyor. Amerika Kanser Topluluğu’na göre, teknolojinin gelişmesine karşılık her beş vakadan birinde gelişmiş tarama programları kanseri görmüyor. Google ve bilim insanları tarafından geliştirilen yeni yapay zekânın bu soruna çare olabileceği düşünülüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.