Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rauf Denktaş, sekizinci ölüm yıldönümünde törenle anıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, sekizinci ölüm yıl dönümünde KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da yapılan törenle anıldı.Törene KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar ve üst düzey yetkililer katıldı. Rauf Denktaş’ın kızları Değer ve Ender Denktaş da törende hazır bulundu.

Lefkoşa’daki Türk Mukavemet Teşkilatı Anıtı önünde yapılan törende konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Rauf Raif Denktaş çok çalkantılı bir dönemde Kıbrıs Türk halkına siyasal önderlik yapmış önemli bir kişiliktir. Toplumların yaşamına yön veren liderler vardır. Bu liderleri yaşadıkları dönemin koşullarından ayrı olarak değerlendirmek mümkün değildir. Onların siyasetini ve kararlarını etkileyen içinden geçilmekte olan dönemin tarihsel koşullarıdır” dedi.

KKTC’nin üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda, Denktaş için, “İnandığı davada sonuna kadar ısrar eden, bu davanın bugünlere gelmesi için mücadele eden ve bu uğurda evlatlarını kaybettiğini de göze alırsak, ailesinden üstün tuttuğu mücadelesini sonuna kadar sürdürmüştür” dedi. KKTC’nin ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise “Rauf Denktaş Kıbrıs sorununu bir noktaya kadar getirmiş, Kıbrıslı Türkler’in siyasi eşitliğinin tescilinde önemli roller üstlenmiştir” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter üzerinden anma mesajı yayımladı ve bir video paylaştı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Rauf Denktaş 1983 yılından 2005 yılına kadar cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Kıbrıs’ın Baf bölgesinde 27 Ocak 1924’te dünyaya gelen Denktaş, 1944’te Lincoln’s Inn’de hukuk eğitimi almak üzere İngiltere’ye gitti. 1947’de Kıbrıs’a döndü ve avukatlığa başladı. Sonraları savcı olan Denktaş, 1956 yılında başsavcılığa kadar yükseldi. 1 Ağustos 1958’de Türk Mukavemet Teşkilatını (TMT) kurdu. 1974’te yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ardından, 13 Şubat 1975 tarihinde Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürüttü ve anayasa uyarınca 1976 yılında yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilan edilmesinin ardından kurucu cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Rauf Denktaş, 1990 ve 1995’te yapılan seçimlerde de ikinci ve üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi. 8 Ocak 2012’de organ yetmezliği sebebiyle hastaneye kaldırılan Rauf Denktaş, 13 Ocak 2012’de hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.