Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konuşmasında Nazi Propaganda Bakanı Goebbels’e atıfta bulunan Brezilya kültür bakanı görevden alındı

Brezilya’da aşırı sağcı hükümetin Kültür Bakanı Roberto Alvim, internet üzerinden yayınladığı bir videoda, Nazi Almanyası’nın Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı Bakanı Joseph Goebbels’in bir konuşmasından bazı bölümleri kullanması büyük tepkiye yol açınca istifa etti.

Brezilya’da bir yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan aşırı sağcı Jair Bolsonaro‘nun Kültür Bakanı Roberto Alvim, Ulusal Sanat Ödülü’nü tanıtmak için yayınladığı videoda, Adolf Hitler’in Propaganda Bakanı Goebbels’in bir konuşmasındaki bazı bölümlere sözlerinde yer verdi.  Büyük tepki çeken konuşmasının ardından Alvim, savunmasını vererek istifa etti.

Kültür Bakanı’nın istifasını kabul ettiğini Twitter’dan duyuran Devlet Başkanı Bolsonaro, Alvim’in sarf ettiği “talihsiz sözlerin ardından savunulamaz bir pozisyona düştüğünü” söyledi. Bolsonaro, Twitter üzerinden yaptığı açıklamanın devamında, “Nazizm ve komünizm gibi totaliter ve soykırımcı ideolojileri, aynı zamanda bunlarla bağlantılı her çıkarımı reddettiğimizi yineliyorum. Aynı zamanda dost olduğumuz ve ortak değerleri paylaştığımız Yahudi toplumuna tam ve sınırsız desteğimizi dile getiriyorum” dedi.

Alvim ve Goebells’in sözleri arasındaki benzerlik 

Alvim, Hitler‘in en sevdiği besteci olduğu bilinen Richard Wagner‘in Lohengrin Operası’nın müziğini çalarken yaptığı konuşmada, “gelecek 10 yılda Brezilya sanatının, destansı ve milli olacağını” belirterek “Duygusal ve aynı zamanda tahakküm edici olacak. Halkımızın en büyük amaçlarına derinden bağlı olmazsa bir hiç olacaktır” demişti. 

Bu ifadeler, Nazi Almanyası’nın Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels‘in 1933’te Berlin’de Alman sanatıyla ilgili yaptığı konuşmayı akıllara getirdi. O konuşmada Goebbels, “Gelecek on yılda Alman sanatı destansı, katı romantik olacak. Gerçekçi, duygusallıktan tamamen azade olacak. Adanmış, çok dokunaklı ve milli olacak, aksi takdirde bir hiç olacak” demişti. Bakan Alvim, ilk önce eleştirileri “retorik benzerlik” diye savuşturmaya çalışsa da tepki gösterenlere Brezilya’daki Musevi cemaatinin de katılmasının ardından istifa etti.

Sosyal medyadan açıklama yapan Alvim, Bolsonaro’ya zarar vermemek için istifa ettiği duyurdu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.