Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç: “Hayrettin Karaca ‘Param var ama tüketmeye hakkım yok’ diyerek yaşadı”

Erozyona karşı başlatıp sürdürdüğü mücadele sebebiyle “Toprak Dede” olarak bilinen, kısa adı TEMA Vakfı olan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın kurucusu ve onursal başkanı Hayrettin Karaca 97 yaşında yaşamını yitirdi.  TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Medyascope’a Karaca’yı ve onun doğaya olan bağlılığını anlattı. Ataç, Karaca’nın “Param var ama tüketmeye hakkım yok” diyerek yeni hiçbir şey almadığını, kendisiyle özdeşleşen kırmızı süveterini 30 yıl boyunca giymesinin bir sebebinin de bu tüketime karşı olan tavrı olduğunu söyledi.

Bir süredir sağlık sorunları sebebiyle evinde tedavi gören TEMA Vakfı kurucusu ve onursal başkanı Hayrettin Karaca, bugün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. TEMA Vakfı, Twitter üzerinden yayımladığı bir mesajla Karaca’nın yaşamını yitirdiğini doğruladı.

Alternatif Nobel Ödülü’ne layık görülen ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da “Orman Kahramanı” seçilen Karaca’nın yüzden fazla ödülü bulunuyordu.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Medyascope’a Hayrettin Karaca’yı ve onun doğaya olan bağlılığını, bu bağlılığının bir sonucu olarak ortaya çıkan TEMA Vakfı’nı ve kuruluş sürecini anlattı.

Ataç, Karaca’nın doğaya olan tutkusunun çocukluk yıllarında başladığını, Yalova’da bir arboretum kurduğunu ve yıllar içinde topraktaki kaybı fark etmesiyle bir vakıf kurmaya karar verdiğini anlatıyor. TEMA Vakfı, Karaca’nın bu kaygısı ile ortaya çıkıyor ve 27 yıl önce Karaca, Nihat Gökyiğit ile birlikte TEMA Vakfını kuruyor.

Kırmızı süveterin hikayesi: “Param var ama tüketmeye hakkım yok”

Ataç, Karaca ile özdeşleşen kırmızı süveterin hikayesini de anlattı. Süveterin Karaca’nın oğlu tarafından örüldüğünü söyleyen Ataç, bu süveteri 30 yıl boyunca giymesinin asıl sebebininse gerekmediği sürece Karaca’nın alışveriş yapmaması ve yeni bir şey almaması olduğunu söyledi.

Ataç’ın aktardığına göre, alınan her bir gereksiz ürünün doğaya zarar verdiğini düşünen Karaca’nın bu anlamdaki mottosu şuydu: “Param var ama tüketmeye hakkım yok.”

Karaca, çarşamba günü, öğle namazının ardından İstanbul Fatih Camii’nde son yolculuğuna uğurlanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.