Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanal İstanbul için kitle fonlaması geliyor – Ekonomi yazarı Ozan Gündoğdu: “Rasyonel bir proje olmadığı için sermayedarlar sürdürülebilir bulmuyor”

Kanal İstanbul projesinin yapımı için kitle fonlamasının önü açıldı. TBMM’ye sunulan yasa teklifine göre, şirketler ve yurttaşlar “projeye dayalı menkul kıymet” satın alarak projeyi finanse edebilecek. Medyascope’a konuşan BirGün gazetesi yazarı Ozan Gündoğdu, Kanal İstanbul projesi için finansman kaynağı bulmakta zorlanıldığını, sermayedarların ise projeyi sürdürülebilir bulmadığını söyledi.

TBMM’ye dün sunulan 40 maddelik yasa teklifi, Kanal İstanbul benzeri projeler için yurttaşlardan ve şirketlerden para toplanmasının da önünü açıyor. Hazırlanan düzenlemenin 34. maddesinde “projeye dayalı menkul kıymet” adında yeni bir finansal araç getiriliyor. Bu menkul kıymetlerle sağlanan para, projenin borçları için anapara ve faiz ödemelerinde kullanılacak. İsteyen yurttaşlar ve şirketler, Kanal İstanbul ve “yerli otomobil” gibi projelerin menkul kıymetlerini alarak projeyi finanse edebilecek.

Teklife ilişkin konuşan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, kanun teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye’nin önemli bir finansal enstrümanı tanıyacağını söyledi. Muş, “Proje finansmanı düzenlemesini getiriyoruz. Önemli, büyük ölçekli projelerde vatandaşlarımız projelere finansman sağlanmak suretiyle ortak olma imkanına kavuşacak. Buradaki düzenlemeler Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) mevzuatında yapacağımız değişikliklerle sağlanacak ve SPK’nin çizeceği, ortaya koyacağı çerçeve içinde yapılacaktır” dedi.

Konuyla ilgi görüşüne başvurduğumuz BirGün gazetesi yazarı Ozan Gündoğdu ise, “Kanal İstanbul projesi finansman kaynağı bulmakta zorlanıyor. Rasyonel bir proje olmadığı için, sermayedarlar sürdürülebilir bulmuyor” diye konuştu.

Yeni yasa teklifini “Çiftlik Bank”a benzeten Gündoğdu, “Kitle fonlaması diyorlar buna. Aslında söylenen, bağış metodudur. Bu metodu ana finansörü desteklemek amacıyla mega projelerde de uygulayacaklar” dedi.

Vatandaşların böyle bir fona yönelmeyeceğini belirten Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaş üç kuruş parası varsa döviz alıyor, altın alıyor. Bu yasa ile amaç, şirketlerin projeye dayalı menkul kıymet satın alması.”

Ozan Gündoğdu ile söyleşimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.