Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’ın liderlerinden Siraceddin Hakkani NYT’ye konuştu: “Afganistan’ın yeniden imar ve yapılandırılması sürecinde ABD kilit bir rol oynayabilir”

Taliban’ın liderlerinden Siraceddin Hakkani, ABD ile Taliban arasında devam eden barış sürecini ve gelecekten beklentilerini “Biz, Taliban, Ne İstiyoruz?” başlığıyla New York Times’a değerlendirdi. 

2018 yılında ABD ile müzakerelere başlandığında, 2001’den beri süren savaşın bıraktığı kötü izler sebebiyle barış sürecinin gerçekleşebileceğine çok da inanmadıklarını belirten Hakkani yine de “barış sürecini denemek istediklerini” söyledi.  

Hakkani, savaştan ve ölümlerden herkesin yorgun düştüğünü, bu yüzden daha önceki birkaç müzakere denemesinde başarısız olunsa da barış sürecinin denenmesi gerektiğini belirtti.

ABD liderliğindeki koalisyona karşı mücadelelerini “kendilerini savunma” olarak değerlendiren Hakkani, barış anlaşmasının eşliğinde olmanın kritik önemini vurguladı. Hakkani ayrıca, ilk ve öncelikli taleplerinin yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi olduğunu söyledi.

Hakkani savaştan en çok Afganlar’ın zarar gördüğünü, bu sebeple ABD Başkanı Donald Trump müzakereleri askıya aldığında ya da ABD müzakereleri sıkıntıya düşürecek askeri faaliyetlerde bulunduğunda dahi barış müzakereleri sürecini önemsedikleri kaydetti.

Yabancı askeri kuvvetlerin Afganistan’dan çekilmesi sonrasında Taliban’ın nasıl bir yönetim kuracağına yönelik endişelerin farkında olduklarını söyleyen Hakkani, bu sürecin geleceğinin Afganlar arasındaki anlaşmaya bağlı olduğunu vurguladı ve “Endişelerimizin, ilk defa yabancı baskı ve müdahaleden azade olan, sahici bir münazara ve müzakere sürecinin önüne geçmesine izin vermemeliyiz” dedi.

Afganistan’a dair bir diğer endişenin bölgesel ve küresel güvenliğe tehdit oluşturabilecek grupların Afganistan’daki mevcudiyetine dair olduğunu söyleyen Hakkani, bu endişenin “savaş çığırtkanları tarafından abartıldığını” sözlerine ekledi. Afganlar’ın savaştan bıktıklarını ve güvenliği tehdit edici güçlerin Afganistan’ı bir savaş sahası haline getirmelerinin önüne geçeceklerini belirtti. Hakkani, “Yabancı baskı ve müdahalelerden kurtularak Afganlar’ın hepsini kapsayabilecek İslami bir siyasal sistem için istişarede bulunuyoruz” diye konuştu.  

Hakkani, Afganistan’daki farklı grupların arasındaki olası anlaşmazlıklardan da endişe ettiklerini ama ABD ile anlaşabiliyorlarsa Afganistan’daki farklı düşüncedeki grupların da kendi aralarında anlaşabileceklerine inandıklarını söyledi.

Afganistan’ın istikrarı ve barış sürecinin gerçekleşebilmesi için uluslararası kamuoyunun desteğine de gereksinim duyduklarını anlatan Hakkani, yeni Afganistan’ın uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olacağını vurguladı.

Hakkani yabancı askeri güçlerin ülkeden çekilmesini istediklerini ama Afganistan’ın yeniden imar ve yapılandırılması sürecinde ABD’nin kilit bir rol oynayabileceğini de sözlerine ekledi.

Taliban’ın Molla Abdülgani Birader ve Şir Muhammed Abbas Stanikyaz liderliğindeki müzakere heyetiyle ABD yönetimi arasında 18 aydır barış müzakereleri süreci yürütülüyor.  

ABD, 11 Eylül 2001 tarihinde New York’taki İkiz Kuleler’e El Kaide tarafından yapılan terör saldırı sonrasında Bush Doktrini kapsamında 2001’de Afganistan’a karşı savaş açtı ve Afganistan’ı işgal etti. Yaklaşık 19 yıldır devam eden işgal süreci, ABD tarihindeki en uzun savaşlardan biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.