Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB liderlerinin iki gün süren bütçe görüşmeleri sonuç vermedi, bir sonraki toplantı 2 Mart’ta

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) resmen ayrılmasının (Brexit) ardından, 27 üye devlet önümüzdeki yedi yıllık dönemde kullanmak üzere ayrılacak bütçenin belirlenmesi için Brüksel’de bir araya geldi. Onları bir araya getiren en önemli faktör, Brexit’ten doğan bütçe açığının kapatılmasıydı. Ancak bu baskı, cuma günü geç saate kadar süren toplantıdan sonuç alınması için yeterli olmadı.

AB içindeki gruplaşma Brexit sonrası bütçe üzerinde uzlaşmaya engel oldu 

AB, İngiltere’nin birlikten resmen ayrılması ile 75 milyon euroluk bir bütçe açığı ile karşı karşıya kaldı. Birliğin büyük bir kısmını oluşturan bir grup AB ülkesi, bu açığın kapatılması için daha varlıklı üye devletlerin elini taşın altına koymasını bekliyordu. Ancak daha varlıklı olduğu bilinen “tutumlu” üye devletlerin, özellikle Avusturya, Danimarka, Hollanda ve İsveç’ten oluşan “tutumlu dörtlü”nün tavrı bu yönde olmadı. Bu durumda birliğin trilyon euroluk bütçesi üzerinde uzlaşmak oldukça zor hale geldi. 

“Tutumlu dörtlü”nün yanı sıra, uzlaşmayı zor hale getiren AB içindeki bir diğer grup ise birliğin bütçesi için altyapı harcamaları ve tarım sübvansiyonları gibi harcamalarını azaltmak isteyen, aralarında İtalya, İspanya, Macaristan, Polonya, Portekiz ve Yunanistan’ın da bulunduğu 16 ülke idi. 

Almanya ve Fransa ise bu kamplaşmanın dışında kalarak, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’e bütçenin belirlenmesi konusunda destek olduklarını belirtti, ancak onlar da beklendiği gibi kendi çıkarlarını birliğin bütçesinden daha ön planda tuttu. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ülkesinin AB bütçesinden Brexit sonrası da aynı şekilde faydalanmayı sürdürmesi için çabalarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yukarıda bahsi geçen 16 üye devletin önermesinin aksine, Ortak Tarım Politikası’ndan ve buraya ayrılan bütçeden Brexit ile doğan bütçe açığı yüzünden vazgeçilmemesi gerektiği konusunda ısrarlı tavrını korudu.

“Sonuç almak için önümüzde uzun bir yol var”

Toplantının ardından basın mensuplarına konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Michel, “Farklı kaygıları, farklı çıkarları, farklı görüşleri olanları masada uzlaştırmak kolay değil. Bir anlaşma sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “Liderlerle uzun müzakereler gerçekleştirdik. Çalışmaya devam edeceğiz. Sonuç almak için önümüzde uzun bir yol var” diye konuştu. 

AB üyesi ülkelerin bütçe üzerinde uzlaşamamaları, önümüzdeki yedi yıllık dönemde Erasmus, araştırma programları, bölgesel kalkınma ve göç dalgaları sonrası birliğin en çok üzerinde durduğu konulardan biri haline gelen sınır yönetimi gibi harcama kalemleri için kaynak ayırmakta zorlanması anlamına geliyor. Von der Leyen de “Bu nedenle daha fazla gayret göstermeliyiz” diyerek buna dikkat çekti.

Birliğin resmi internet sitesinde açıklandığı üzere, AB üyesi 27 devlet bütçe görüşmeleri için 2 Mart Pazartesi günü yeniden bir araya gelecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.