Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs önlemleri – İstanbul’da umreden gelenler için yurtlar boşaltılıyor, öğrenciler tepkili: “Bir anonsla yurdu boşaltmamız istendi, afalladık”

Gençlik ve Spor Bakanlığı, umreden dönen yolcuların Ankara ve Konya’daki Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda karantina altına alındığını duyurmuştu. Bunun üzerine Ankara ve Konya’da belirlenen öğrenci yurtları boşaltılmıştı. Dün akşam, umreden gelmeye devam eden vatandaşların karantina altına alınması amacıyla İstanbul’daki bazı yurtların da boşaltılması için öğrencilere duyuru yapıldı. Ancak Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan, İstanbul’daki yurtların boşaltılmasıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. 

İstanbul’da KYK‘ya bağlı kız yurtlarından birinde kalan bir öğrenci Medyascope’a konuştu. Kim olduğu öğrenilirse yurttan atılacağını düşündüğü için de ismini vermek istemedi. 

Yurtlarının karantina için kullanılacağını ve boşaltılacağını bilmediklerini aktaran öğrenci, bir anonsla yurtların boşaltılması gerektiğini duyduklarında afalladıklarını söyledi. Okulların tatil edilmesinin ardından memleketlerine dönen öğrencilerin yurtta eşyalarını bırakıp gittiğini, kendisinin ise bilet bulamadığı için gidemediğini söyleyen öğrenci, geçirdiği geceyi şöyle anlattı: 

“Yurttaki hocamızı beklemeden hareket etmedik. Hocamız bizimle aynı anda bilgilendirildiğini, ellerinden geleni yapacaklarını, giden arkadaşlarımızın eşyalarını birlikte toplamak için yardım istediğini söyledi. Bir de saat 5-6 gibi yurdu terk edeceğimiz, açıkta eşyamızın kalmaması gerektiği söylendi. O sırada bize eski odalarımızı, dolaplarımızı kullanamayacağımızı söylediler. ‘Zaten eşyalarımızı götüremeyeceğiz, bari kilitli bir dolaba koyabilelim’ dedik. 

Ben tweet attıktan sonra bu olay biraz büyüdü, ardından hocamıza ulaşmışlar ve ne olduğunu sormuşlar. İlerleyen saatlerde yurttaki memurlar daha organize olmaya başladılar, bize saat 12’de çıkabileceğimizi ve çevredeki yurtlara gidebileceğimizi söylediler. Aslında o ilk saatler çok karışıktı çünkü eşyalarımızı nereye koyacağımızı bilemiyorduk. Ben kitaplarımı çöp torbalarına koydum. Ardından bize -4. katı açtılar ve eşyalarımızı oraya yerleştirebileceğimizi söylediler. 

Ama umreden gelen insanlar muhtemelen belliydi ve nereye yerleştirileceği de belliydi, bizim haberimiz yoktu sadece. Yurt odalarının umreden gelenleri karantinaya almak için kullanılabileceği söylenseydi insanlar eşyalarını toplayıp giderlerdi, mağdur olmazlardı.”

Söyleşinin tamamını buradan dinleyebilirsiniz: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.