Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği: “Bilim Kurulu’nda bir aile hekiminin yer almaması son derece yanlış bir karar”

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), Koronavirüs Bilim Kurulu’nda bir aile hekimi temsilcisinin de bulunmasını talep ettiği bir bildiri yayınladı. İSTAHED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir, gelişmiş ülkelerde sağlık sisteminin temelini koruyucu hekimlik ve birinci basamaktaki aile hekimlerinin oluşturduğunu hatırlatarak “Koruyucu hekimliğe ve birinci basamağa verilen önem ve ayrılan kaynak gelişmişlik endeksleriyle paralellik göstermektedir” dedi. 

Dr. Demir, Koronavirüs Bilim Kurulu’nda aile hekimin bulunmaması üzerine de “Son derece yanlış kararlar da alındı” dedi ve sağlık kurumlarına maske, kolonya yazdırmak için başvuran vatandaşların risk altında olduğunu söyledi: “Bu, tüm virüs taşıma ihtimali olan vatandaşlarımızın ve kronik hastalığı olan yaşlılarımızın da en çok gittikleri sağlık kurumlarına başvurması ve salgının en sevdiği ortamın oluşturulması demekti.

Aile hekimliği çalışanlarının da artan taleplere rağmen herhangi bir koruyucu ekipmana sahip olmadıklarından bahseden Dr. Demir, “Yine çalışılan mekanların, Aile Sağlığı Merkezlerinin fiziki şartları da enfeksiyon odağı olabilecek hastaları izole etmeye uygun olmadığını” söyledi. Sağlık kurumlarına rapor taleplerinin devam ettiğini hatırlatan Demir, “Riskli gruptaki vatandaşlarımızı evde tutmamız gerekirken, en riskli kurumlara yani sağlık tesislerine başvuru sayısını artırmış olduk” dedi. 

Dr. Kutbettin Demir yurtdışı öyküsü olmayan iki aile hekiminin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını da duyurdu. Gereken önlemler alınmadığı takdirde koronavirüs pozitif olan hekim sayısının artacağını tahmin ettiklerini aktardı. 

Dr. Demir bildiride, sınırlı sayıda verilen tek kullanımlık cerrahi maskelerin yeterli olmadığının altını çizdi ve “Özellikli maskelerin, dezenfektan, gözlük, tulum, eldiven gibi basit tıbbi malzemelerin” temin edilmesini talep etti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.