Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Okumaya zaman bulamamaya #evdekal molası: Ücretsiz erişime açık kitap ve dergilerin ayrıntılı listesi

Koronavirüs salgını tüm dünyada katlanarak yayılmaya devam ediyor. Uzmanlar ve kamu otoriteleri, riskli gruptaki insanlara enfekte olmamaları için, daha genç ve sağlıklı olanlara da virüsü başkalarına bulaştırmamaları için “evde kal” çağrısı yapıyor. Kısacası, kişisel sağlığımız ve kamu sağlığı için zorunda olmadıkça dışarı çıkmamamız gereken bir dönemde yaşıyoruz.

Haliyle korona öncesi dönemde genellikle keyifli hafta sonlarını kapsayan “evde olma” hali, şimdi bir nevi zorunluluk ve sorumluluk. Alışkanlıkları değiştirmenin zorlukları bir yana, bu durumu, hayatı yavaşlatmayı öğrenmek ve kendimizi yeniden inşa etmek için de kullanabiliriz.

Bu tecrübeye katkıda bulunmak amacıyla ücretsiz erişime açık kitap ve dergi arşivlerini derledik.

Basılı halde mevcut olmayan Metis Çeviri ve Defter dergileri erişime açıldı

Metis Yayınları tarafından üç ayda bir yayımlanan ve 2002 sayısı ile veda eden “Defter” dergisi ve Metis Yayınları’nın mevsimlik çeviri dergisi “Metis Çeviri” internette açık kaynak olarak yayımlanmaya başladı. Arşivde, basılı halde mevcut olmayan her iki derginin tüm sayılarında yer alan tüm yazı ve ürünlerine ulaşabiliyor. Arşive ücretsiz olarak erişmek için tıklayın.

Cambridge Üniversitesi Yayınları’ndan korona dayanışması

Dünyanın en önemli üniversite yayınlarından Cambridge Üniversitesi Yayınları, bünyesindeki 700 kitabı mayıs sonuna dek erişime açtı. Listede mühendislikten Osmanlı tarihine birçok alanda kitaplar mevcut. Yayınevi, ayrıca, koronavirüs araştırmalarına dair makaleleri de ücretsiz erişime açtı. Yayınevinin ücretsiz içeriklerine erişmek için tıklayın.

İthaki Yayınları’ndan karantina günleri için öyküler

İthaki Yayınları, koronavirüs salgını sebebiyle yapılan “evde kal” çağrısına uyanlar için her gün editörlerin seçtiği yerli ve yabancı iki öyküyü çevrimiçi olarak yayınlıyor. “Karantina günleri için öyküler” başlıklı bu paylaşımların ilk ikisi Kristen Roupenian’ın “Kedi Sever” adlı öyküsü ve H. G. Wells’in “Acemi Hayaletin Öyküsü” oldu. İthaki Yayınları’nın devam eden öykü paylaşımlarına erişmek için tıklayın.

Guggenheim Müzesi’nden 200’ü aşkın sanat kitabı

ABD’de bulunan Guggenheim Müzesi, içinde çok sayıda monografın, kataloğun ve sanat kitaplarının bulunduğu koleksiyonunu 2012’den bu yana dijital arşive taşıyor. Wassily Kandinsky’den Picasso’ya, fütürizmden Alman ekspersyonizmine, 200’ü aşkın sanat kitabına erişmek için tıklayın.

Socrates Dergi tüm sayılarını ücretsiz erişime açtı

Can Yayınları tarafından çıkarılan aylık spor dergisi Socrates, karantina sürecinde insanlara destek olmak amacıyla tüm sayılarını bir ay boyunca ücretsiz erişime açtı. Derginin dijital edisyonlarına erişmek için tıklayın. Ücretsiz abonelik için sepette “SOCRATESYANINDA” kodunu girmeyi unutmayın.

Dünyanın en geniş dijital kütüphanesine ücretsiz erişin

Dünyanın en geniş dijital kütüphanesi Scribd, koronavirüs salgını ile mücadeleye destek olmak amacıyla tüm arşivini bir aylık ücretsiz erişime açtı. Arşivde binlerce e-kitap, dergi ve sesli kitap bulunuyor. Dünyanın en popüler kitaplarından, bilim ve sanat dergilerine ve yüzlerce dokümana bir aylık ücretsiz erişim için tıklayın.

Sesli kitaplar da bir aylığına ücretsiz

Sesli kitap uygulaması Storytel, daha önce 14 gün olan ücretsiz deneme süresini 30 güne çıkardı. Arşivinde pek çok nitelikli podcastin ve sesli kitabın bulunduğu Storytel’e ulaşmak için tıklayın.

Çocuklar ve gençler için ücretsiz yayınlar

TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik, Bilim Genç, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik adlı popüler bilim dergilerine ücretsiz erişmek için tıklayın. Çocuklara yönelik kitapları ücretsiz erişime açan bir diğer arşiv de TUDEM Yayınları, erişmek için tıklayın.

beyond.istanbul ilk üç sayısını ücretsiz erişime açtı

Mekanda Adalet Derneği’nin basılı ve süreli yayını beyond.istanbul, her sayıda farklı bir konuya odaklanarak toplumsal adalet ve mekân ilişkisinin farklı boyutlarını irdeliyor. En son “Mekanda Adalet ve Mültecilik” temalı yedinci sayısı çıkan yayının ilk üç sayısı ücretsiz olarak çevrimiçi erişime açıldı. Sakatlık, Çocukluk ve Gıda konulu sayıların PDF dökümanlarına erişmek için tıklayın.

Sinematek’ten sinemaya dair dopdolu bir arşiv

Bir dijital sinema kütüphanesi olarak nitelendirilebilecek Sinematek, yalnızca koronavirüs günlerinde değil, her zaman ücretsiz erişime açık. Bünyesinde sinema sanatına dair birçok dergi, kitap, makale ve tezin bulunduğu arşive erişmek için tıklayın.

Trendeki Yabancı da evde

Can Yayınları’nın öykü uygulaması Trendeki Yabancı, sosyal izolasyonu daha keyifli ve kaliteli hale getirmek amacıyla harekete geçti. 30 gün boyunca ücretsiz erişime açılan Trendeki Yabancı uygulamasında bugüne kadar çıkan tüm sayılara ve Klasikler serisinden seçilen bazı eserlere ulaşmak mümkün. Uygulamaya erişmek için tıklayın.

Hafıza Merkezi’nden çevrimiçi kitap: Hakikat için Umut Var mı?

Toplumsal hafıza ve hak ihlalleri üzerine çalışmalar yapan Hafıza Merkezi’nin yeni kitabı “Hakikat için Umut Var mı?” kitabına erişmek için tıklayın. Özgür Sevgi Göral tarafından kaleme alınan kitapta, Kafkaslar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da meydana gelen zorla kaybetmelere ilişkin yapılan araştırmaların detaylarını bulacaksınız.

Sanat kolektifi Slavs and Tatars’dan ücretsiz sanat kitapları

Berlin merkezli sanat kolektifi Slavs and Tatars, 2006’dan bu yana Almanya’da eski Berlin Duvarı’nın doğusu ile Çin Seddi’nin batısı arasında kalan Avrasya coğrafyasına dair çalışmalar yürütüyor. Kolektif bünyesinde yayınlanan tüm kitaplar PDF formatında ücretsiz olarak indirilebiliyor. Birbirinden ilginç bol görselli kitaplara erişmek için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.