Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da koronavirüs önlemleri ve son durum: “İnsanlar önce umursamadılar, vaka sayısı bini geçince paniğe kapıldılar”

Fransa’nın 37 kentinde, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirildi. Paris’te yaşayan akademisyen Öykü Gürpınar, Fransa’da koronavirüs önlemlerini ve gelinen durumu anlattı.

Fransa’da insanların koronavirüs önlemleri getirilmeye başlandığında çok umursamadıklarını daha sonra vaka sayısı bini geçtiğinde durumun vahametini anladıklarını belirten Gürpınar, “Kademeli olarak getirilen önlemlerin hepsinde bir kaçış yolu aradılar. Kafeler kapatıldığında soluğu parkta aldılar, onlar da kapatılınca hemen ‘her şeyi stoklamaya başlayalım, savaş çıkıyor herhalde’ hissiyatına kapıldılar. Macron da zaten bu yönde bir açıklama yaptı” diyor.

“Yüzde 85, önlemlerin geç alındığını düşünüyor”

Gürpınar, alınan önlemlere Fransızların nasıl baktığına yönelik Le Figaro’da yayımlanan bir anketi örnek gösteriyor: “Ankete katılanların yüzde 85’i önlemlerin geç alındığını düşünüyor, yüzde 96’sı eve kapanmayı destekliyor. Macron, iki kez ulusa seslendi ve ankete katılanların yüzde 65’i bu konuşmaların kendilerini ikna ettiğini söylemiş. Bu oran Macron’un kendi politik tabanı dışındaki kesimlere de yansıyor. Sosyalist Parti’ye oy verenlerin yüzde 78’i dahi ‘evet’ diye cevap vermiş.”

Sağlık çalışanları ciddi risk altında

Fransa’da da en fazla risk altında bulunan kesimlerin başında sağlık çalışanları geliyor. Öykü Gürpınar, bu durumu sayılarla şöyle açıklıyor: “Paris’in merkezi hastanesinde koronavirüs testi pozitif çıkmış sağlık çalışanı sayısı 490’a ulaştı. Strasbourg’da 232, Metz’de 35, Nice’te 10 sağlık çalışanında testin pozitif çıktığını biliyoruz. Bu sayılar çok fazla. Güneye daha az indi, Metz ve Nice’te az bu yüzde. Paris’te 490 ise, kuzeydeki rakamların çok daha korkutucu olduğunu düşünebiliriz. Bu sayı iki gün öncesine kadar 395’ti, bunu da düşünmek lazım.”

Tıbbi ekipman konusunda ise yetersizlik nedeniyle maske ithal edilmeye başlandı. Çalışmak zorunda kalanlar ise diğer ülkelerde olduğu gibi var ve Fransa’da zaruri olmayan tüm işkollarının durdurulması ve düzenli gelir sağlanması yönünde talepler de yükseliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.