Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da sokağa çıkma yasağının bitmesinin ardından uygulanması öngörülen plan meclise sunuldu

Fransa Başbakanı Édouard Philippe, bugün mecliste yaptığı açıklamada sokağa çıkma yasağının ardından uygulanması öngörülen planı anlattı.

11 Mayıs’ta sokağa çıkma yasağının bitmesi beklenirken sonrası için alınacak önlemler henüz açıklamamıştı. Phillippe, vaka sayısının beklenilenin üzerinde artması durumunda sokağa çıkma yasağının uzatılma olasılığının da olduğunu belirtti. Yasağın süresi uzatılmazsa 2 Haziran’a kadar sürecek bir geçiş dönemi başlayacak. 

Fransa’da 23 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 128 bini aşkın vaka var. Hastalığın Fransa’da zirve noktasını geçtiğini (pik yaptığını) açıklayan Sağlık Bakanı Olivier Veran, koronavirüs vaka sayılarında iyiye gidiş olduğunu aktardı. 

Édouard Philippe’in meclise sunduğu planın satır başları şöyle: 

– Sosyal mesafe kuralları daha da dikkatli biçimde uygulanacak. Maske ve test sayısı artacak. 11 Mayıs’tan sonra her hafta 700 bin viral test yapılacak.

– Testi pozitif çıkan vatandaşlar kendilerini 14 gün karantinaya alma mecburiyetinde olacak. Karantina isteğe bağlı olarak kendi evlerinde (bu durumda evde oturan herkes ile beraber) ya da devletin tescil ettigi yurt ve otellerde kalacaklar. İki çeşit il belirlenecek. Hasta sayılarının yüksek olduğu iller kırmızı, az olduğu iller ise yeşil olarak belirlenecek. Kırmızı illerde hareket kısıtlamaları daha fazla, yeşil illerde ise daha az olacak.

– Toplu taşıma araçlarının kapasiteleri azaltılacak, maske takmak zorunlu olacak

– İsteğe bağlı olarak ilkokul ve anaokulları 11 Mayıs’tan; ortaokullar ise 18 Mayıs’tan sonra geri açılacak. Liseler ile ilgili karar ise mayıs sonu alınacak. Kreşler 11 Mayıs’tan sonra geri açılacak, ancak sınıflar 10 kişilik gruplardan oluşacak. 

– Ailevi sebepler ve iş seyahatleri haricinde 100 kilometreyi aşan yer değiştirmeler yasak olacak. Bu mesafenin içinde ise dışarı çıkma belgesi olmadan sokağa serbestçe çıkılabilecek.

– Parklar yalnızca “yeşil illerde” yeniden açılacak. Kolektif ve iç mekanlarda yapılan sporlar yasak olacak. Plajlar en az 1 Haziran’a kadar kapalı kalacak. 

– Küçük müze ve kütüphaneler 11 Mayıs’tan sonra yeniden açılacak, büyük olanlar ise kapalı kalacak. Alışveriş merkezleri kapalı kalırken mağazalar valilik izni ile açılabilecek

– Sokakta 10 kişiden fazla bir araya gelmek eylül ayına kadar yasak kalacak. 

– Dini seremoniler 2 Haziran’a kadar yasak kalacak. Mezarlıklar açılacak, cenaze törenlerine en fazla 20 kişi katılabilecek. 

– Bar ve restoranların yeniden açılmasına mayıs sonunda karar verilecek.

– Olağanüstü sağlık hali 23 Temmuz’a kadar devam edebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.