Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pek çok AVM açılırken kapalı kalmayı tercih eden de var: İstanbul-Cevahir AVM’den izlenimler

Koronavirüs salgını nedeniyle 21 Mart’ta kapatılan alışveriş merkezleri, normalleşme takvimi kapsamında bugün yeniden açıldı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı normalleşme takvimi kapsamında kademeli olarak açılmasına karar verilen AVM’lerin virüsün yayılmasındaki etkisi çok kez tartışıldı. Hatta Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu “Keşke öncelik AVM’ler olmasaydı” derken Prof. Dr. Alpay Azap da “Zorunda kalmazsam AVM’ye gitmem” diyerek tartışmalı açılış kararındaki fikir ayrılıklarına işaret etmişti.

Bugün ise Türkiye genelindeki 436 alışveriş merkezinin yüzde 80’i kapılarını açtı. Ancak İstanbul’da alışveriş merkezi denince akla ilk gelen duraklardan Cevahir AVM, kapılarını ziyaretçilerine açmamayı tercih etti. AVM’deki süpermarket dışında hiçbir dükkan bugün açık değildi.

Cevahir AVM, merkezi İngiltere’de bulunan Kuveytli gayrimenkul şirketi St. Martins Property’e ait. Bu nedenle, yaptığı işbirlikleriyle özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistleri ağırlıyor. Ancak Mecidiyeköy ve Şişli’nin kesişme noktasında olması nedeniyle yoğun bir ziyaretçi trafiğine sahip. Hal böyle olunca, AVM’nin kapısı önündeki insan kalabalığı koronavirüs süresince azalsa da bitmiyor.

Cevahir AVM’nin açılış tarihi resmi olarak duyurulmasa da çalışanlara göre 1 Haziran. Lokasyon ve müşteri trafiği açısından diğerlerinden üstün olan bu AVM’nin bugün açılmamasının sebebi ise net değil. AVM içindeki ünlü mağazalardan birinde çalışan bir satış görevlisine göre, 24 Mayıs’ta başlayacak bayram tatili daha oturmamış düzenlerini tekrar bozacak. AVM’nin güvenlik görevlilerinden biri de bu denli popüler bir adresin ilk açılan AVM’lerden biri olmaması durumunu şu sözüyle özetliyor: “Neticede AVM’ler açılmak zorunda, illa açın demedi cumhurbaşkanı. Uygun görülmedi demek ki…”

Ayrıca AVM içindeki mağazalarda tadilatlar devam ederken temizlik görevlileri göze çarpıyor. Ancak kapalı katlar ya da mağazalar arası koridorlarda gezmek mümkün değil. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta “AVM’leri biz kapatmamıştık ki onları biz açalım. AVM’lerin kendi derneği kapatma kararı almıştı. Şimdi yeniden açıyorlar” demişti.

AVM-Der Başkanı Tahir Çelik de Medyascope’a normalleşme süreci için Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler yapıldığını söylemiş, “Bu aslında kademeli açılış, tam bir açılış değil. Şu anda bir test gibi düşünebiliriz” demişti. Ancak görülüyor ki Cevahir AVM bu teste katılmak isteyen alışveriş merkezlerinden biri değil. Ayrıca mayıs ayı başında Akiş GYO, portföyündeki Akasya ve Akbatı alışveriş merkezlerinin açılış tarihi için de 1 Haziran’ı işaret etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.