Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Tedbirler devre dışı bırakılırsa kaçınılmaz son ikinci dalgadır”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu ile yapılan toplantının ardından basın açıklaması yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Tedbir zorunludur, tehdit devam etmektedir”

Kontrollü Sosyal Hayat’ın başladığı bu günlerde koronavirüs tehdidinin bitmediğini belirten Bakan Koca, “Virüsü taşıyan insanların tamamının hastanelerde ya da evde izolasyon altında olduğunu düşünmek tehlikelidir. Virüs bize karıştığımız kalabalıktan, girdiğimiz kuyruktan bulaşabilir. Virüsten korunmamızı sağlayacak kuralları askıya alarak alışveriş kuyruğuna girmek, pazaryeri kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir. Tedbir zorunludur, tehdit devam etmektedir. Salgın hastalıklar fırsat tutkunudur. Bu fırsatı tanırsak bir ay öncesine dönmek ihtimal dahilindedir” dedi.

“Tedbirler devre dışı bırakılırsa kaçınılmaz son ikinci dalgadır”

Koca, vatandaşların uyması gereken kuralları ise şöyle sıraladı: “Yeni hayatımızda kalabalık kuyruklar, alışveriş merkezi, stadyum, pazaryeri kalabalıkları, üç kişinin yan yana oturduğu koltuklar, tam kapasiteyle çalışan asansörler olmamalıdır. Mümkün olduğu kadar evde kalalım, zorunluluk yoksa dışarı çıkmayalım, yoğunluğu az yerleri tercih edelim, maske takalım, sosyal mesafe kuralına uyalım, uymayanları uyaralım. Maskesiz çıkmak, maskeyi yarı açık şekilde takmak sorumluluk duygusuyla bağdaşmaz. Maske ve sosyal mesafe tek ve birleşik bir tedbir gibi görülmelidir. Yer yer kurallara uyulmadığını, maske takılmadığını , mesafelerin devre dışı kaldığını görüyoruz. Bunların asla ama asla olmaması gerekiyor. 83 milyonun sağlığı önemli. Hepimiz bu anlamda uygun ifade tarzlarıyla birbirimizi uyarabiliriz. Toplumun genelini ilgilendiren bir salgından bahsediyoruz. Hiç kimsenin kendi başına istediği gibi hareket etme hakkı olamaz. Maske ve 1.5 metre mesafeye uyma noktasında gayret içinde olursak ikinci dalganın gelme durumunu önlemiş oluruz. Eğer tedbirler devre dışı bırakılırsa kaçınılmaz son ikinci dalgadır.”

Koca bu konudaki sözlerini, “Salgını kontrol altına aldık, sosyal hayatımızı da alırsak, güzel günler göreceğiz, güneşli günler” diyerek tamamladı.

Türkiye’de hastalığı bir kişi ortalama 1,56 kişiye bulaştırıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca virüsü taşıyan birinin bu virüsü ortalama kaç kişiye bulaştırabileceğini gösteren R0 değerinin Türkiye’de 1,56 olduğunu söyledi. Koca bunun il bazında beşe çıktığı dönemler olduğunu, İstanbul’da ise bir bölgede 16’ya kadar çıkmış olduğunu hatırlattı.

Bakan Koca’nın açıklamasında diğer öne çıkanlar ise şöyle:

  • “Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı ile ilgili hükümet karar verecek. Bilim Kurulu gündemimize gelmedi, gelecek hafta hastalığın seyrini de görüşerek gerekirse gündeme almış olacağız.”
  • “Filyasyon ekipleri bir hastayla teması olmuş 722 bin kişiye ulaştılar.”
  • “Hayat Eve Sığar uygulamasının kullanıcısı sayısı 10 milyonu geçti.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.