Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – Türkiye’deki 125 hastanede koronavirüs vakaları incelendi: Vakaların yaş ortalaması 50, ölüm oranı yüzde 3,8, en çok görülen şikayet öksürük

New England Journal of Medicine dergisi için hazırlanan, Türkiye’deki koronavirüs vakalarına dair Türkiye’den 174 hekimin imzasını taşıyan raporda, 125 farklı hastane verisine dayanarak koronavirüs olgularının sonuçları paylaşıldı. İncelenen olgularda ölüm oranı yüzde 3,8 olarak saptanırken, en sık görülen şikayetin yüzde 68,7 ile öksürük olduğu açıklandı.

Türkiye’deki 125 farklı hastaneden 174 hekimin hazırladığı raporda, 2-15 Nisan tarihleri arasında koronavirüs tedavisi gören ve PCR testi pozitif çıkmış 1.014 vaka incelendi.

Elde edilen bulgulara göre 1.014 hastanın ortalama yaşının 50 olduğu tespit edilirken 18 yaş altında olanların oranı ise yüzde 2. Hastaların yüzde 43,9’unda bir koronavirüs hastasıyla temas sözkonusuyken, yüzde 8,2’si yurtdışında bulunmuş.  

Klinik tespitlerin de yer aldığı raporda en sık görülen şikayetin yüzde 65,7 ile öksürük (666 hasta), yüzde 49,2 ile yüksek ateş (499 hasta) olduğu belirlendi. Yani enfekte olan hastaların yarısında ateş görülmedi. İncelenen vakaların yüzde 5,9’unun semptom göstermediği tespit edilirken, yüzde 23,2’sine ek bir tanı konulduğu belirtiliyor. Virüsün yanı sıra görülen kronik hastalıklar içinde yüzde 21,8 ile hipertansiyon başı çekerken, onu yüzde 13,3 ile diyabet, yüzde 10,3 ile de astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıkları takip ediyor.

Ölüm oranı yüzde 3,8

Hastanede tedavi altına alınan koronavirüs hastalarından yüzde 67,8’inin durumunun hafif olduğu, yüzde 26,5’inin şiddetli geçirdiği, kritik olguların oranının ise 5,7’de kaldığı belirtiliyor. İncelenen 1.024 vaka içinde ölüm oranı ise yüzde 3,8. Raporun sonuç bölümünde Türkiye’de ölüm oranlarının az olduğuna dikkat çekilirken hastalara uygulanan ilaç tedavisinde yüzde 94,8’inde oseltamivir, yüzde 79,7’sinde hidrosiklorokin ve favipiravir kullanıldığı paylaşılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.