Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Tabip Odası’nın “Barış ve Demokrasi Ödülü” bu yıl, görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’ya verilecek

İstanbul Tabip Odası‘nın her yıl Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dişhekimi Sevinç Özgüner’in anısına düzenlediği “İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü” görevden alındıktan sonra yerine kayyum atanan ve cezaevine konulan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’ya verilecek.

İstanbul Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada, 23 Mayıs 1980 günü Mecidiyeköy’deki evinde barış ve demokrasi düşmanlarınca katledilen, dönemin TTB Merkez Konseyi Üyesi Dişhekimi Sevinç Özgüner’in ölümünün 40. yılında saygıyla ve özlemle anıldığı belirtildi.

Açıklamada, Özgener’in anısına her yıl düzenlenen, “İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü”nün de bu yıl, görevden alındıktan sonra yerine kayyum atanıp cezaevine konulan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’ya verileceği belirtildi.

Yüzde 63’le seçildi, bir itirafçının asılsız beyanlarıyla 9,5 yıl hapse mahkûm edildi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu ve genel cerrahi uzmanı Mızraklı, Diyarbakır Devlet Hastanesi ve çeşitli özel hastanelerde görev yaptı. 2008-2010 yılları arasında, uzun yıllardır üyesi olduğu Diyarbakır Tabip Odası’nın başkanlığını üstlendi. Aynı zamanda İnsan Hakları Derneği üyesi olan Mızraklı, mesleğini icra ettiği dönemde Diyarbakır halkı arasında oldukça sevilen bir hekim olarak biliniyordu.

2018 yılında HDP’den Diyarbakır milletvekili seçilen Mızraklı, 31 Mart 2019’da düzenlenen yerel seçimlerde yüzde 63 oy oranıyla birinci gelerek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmiş ve anayasa gereği milletvekilliği sona ermişti. Ancak 19 Ağustos 2019’da İçişleri Bakanlığı kararıyla belediye başkanlığı görevinden alınan ve yerine kayyum atanan Mızraklı, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanarak 22 Ekim 2019’da tutuklanmıştı. Mızraklı’ya atfedilen ve bir itirafçının beyanlarına dayanan suçlamaların odağında, Mızraklı’nın, çalıştığı özel hastanede “çatışmalarda yaralanan PKK örgütü mensuplarını tedavi ettiği” iddiaları yer alıyordu. Ancak Selçuk Mızraklı‘nın tutuklanmasına yol açan itirafçının beyanlarının, dosyadaki kısıtlılık karanının kalkması ve SGK kayıtlarının incelenmesi sonucu gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı.

Mızraklı , 9 Mart 2020’de “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.