Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tabip odaları salgını anlatıyor – Aydın: “Salgından en fazla etkilenen birinci basamak sağlık çalışanlarımız oldu”

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği 10 Mart’tan bu yana, salgın tüm ülkeyi etkisi altına aldı. Sağlık Bakanlığı’nın her akşam açıkladığı günlük verilerden yola çıkılarak normalleşme planları açıklanırken, virüs hâlâ her ilde etkisini gösteriyor. Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü, kentteki son durumu Medyascope’tan Egemen Gök’e anlattı.

Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 10 Mart tarihinden itibaren Aydın Tabip Odası olarak önlemler almaya başladıklarını söyleyen Karagözlü öncelikle, yapmayı planladıkları seminer ve eğitimlere ara verdiklerini söyledi. Karagözlü yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

“Hemen, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Filiz Abacıgil, Efeler Sağlık İşleri Müdürü Dr. Eralp Atay ile benim de içinde olduğum KOVİD-19 izleme grubu oluşturduk. Bu gruba Aydın’daki kamu hastanelerini de katmak için İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir yoğun bakım ve göğüs hastalıkları uzmanı istedik. Ancak maalesef talebimize yanıt verilmedi. Bunun üzerine Efeler Belediyesi öncülüğünde KOVİD-19 izleme ve çalışma grubu zaman kaybetmeden çalışmalara başladı. İlk planda Aydın halkını bu salgından koruyabilmek için eğitici videolar, broşürler, posterler hazırladık. Efeler Belediyesi bunları yayımlama, dağıtma ve halkın görebileceği yerlere asma işini gerçekleştirdi. Aydın Tabip Odası olarak biz de sosyal medyada bu eğitici video ve uyarıcı broşürleri sürekli paylaştık. Salgının seyrine göre bu eğitici video ve broşürleri sürekli güncelledik.

Bu salgında en ön safta yer alan ve riski yüksek olan sağlık çalışanlarımızın aynı zamanda salgınla mücadelede hizmet dışı kalmaması için iyi korunmaları çok önemliydi. Oda olarak HASUDER (Halk Sağlığı Uzmanları Derneği) ve ADÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile birlikte ADÜ Tıp Fakültesi’nden konunun uzmanları ile yaptığımız hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı bilgilendirici ‘Uzmanımız ne diyor?’ adlı eğitici yayınlarımız oldu.”

İllerde kurulan pandemi kurullarına tabip odalarının dahil edilmediğini vurgulayan Karagözlü, Aydın Tabip Odası olarak yerelde ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirtti. Karagözlü sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu süreçte en büyük sıkıntılardan biri, birikimiyle tecrübesiyle Türk Tabipleri Birliği (TBB) Merkez Konseyi’nin ve tabip odalarının sürece dahil edilmemesi oldu. Bilim Kurulu’nda TTB Merkez Konseyi’nden hiç kimse yok. Tabip odaları, il pandemi kurullarına alınmadılar. O yüzden bizler bireysel hareket ettik ve salgınla ilgili tecrübelerimizi kamuoyu ile paylaştık. Sağlık Bakanlığı’na uyarıcı mektuplar yazdık.”

Dr. Hakan Karagözlü

Karagözlü, Aydın ili genelinde salgın süresince Tabip Odası Başkanı ve salgınla mücadelede görev alan bir doktor olarak izlenimlerini şöyle aktardı: 

“Aydın yereline bakacak olursak, alınan karantina önlemlerine halkımızın iyi uyum sağlaması, hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın olağanüstü çabaları, belediyelerimizin çok iyi çalışması, sivil toplum kuruluşlarımızın çabaları sonucu şu ana kadar diğer illere göre süreci çok iyi götürdüğümüzü söyleyebilirim. Aydın ilinde vaka sayımız çok fazla olmadı. Ancak tüm hastanelerin pandemi hastanesi olması olağan sağlık hizmetleri sunumunda aksaklıklara yol açtı. Salgının Türkiye’de ilk görüldüğü 11 Mart tarihini takiben sağlık çalışanlarımız çok savunmasız bir şekilde hizmet verdiler. Kişisel koruyucu ekipmanların yetersizliği, esnek çalışma sistemine geçişte geç kalınması, olağan sağlık hizmetlerinde kısıtlamalarda geç kalınması, triaj uygulamalarına ivedi başlanmaması ve benzeri nedenlerden çok fazla sayıda sağlık çalışanımız enfekte oldu. Bu salgında  birçok sağlık çalışanımızı da maalesef kaybettik. Bunun dışında sağlık çalışanlarımızda tükenmişlik yaşandı. Salgın nedeniyle kaygı bozukluklarına rastlandı. En önemlisi de eve gittiklerinde enfeksiyonu ailelerine, yakınlarına bulaştırma kaygısı yaşandı. Burada belediyeler etkin görev üstlendiler, sağlık çalışanlarımıza konaklama imkanı sundular. Kişisel koruyucu malzeme temini konusunda yardımcı oldular. Biz de Aydın Tabip Odası olarak elimizden geldiği ölçüde sağlık çalışanlarımıza yardımcı olmak için çabaladık. Özellikle kişisel koruyucu ekipman konusunda Efeler Kent Konseyi’nin, yardımsever vatandaşlarımızın ve Aydın Tabip Odası’nın imkanlarını kullanarak meslektaşlarımızın yardımına koştuk.”

Başkan Karagözlü sağlık çalışanlarının hepsinin testten geçirilmesi gerektiğini ancak bu taleplerinin yerine getirilmediğini söyledi. Karagözlü, “TTB ve odalar olarak her sağlık çalışanına bulgu olsun ya da olmasın test yapılmasının gerekli olduğunu söyledik ancak dikkate alınmadı. Salgının kontrolünde hem hizmet dışı kalması hem erken tanı konmayıp kaybedilmesi hem de hizmet verdiği hastalara bulaş yönünden çok önemliydi. Bu salgından en fazla etkilenen birinci basamak sağlık çalışanlarımız oldu” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.