Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DSÖ, asemptomatik vakalardan koronavirüs bulaşma ihtimalinin çok nadir görüldüğü hakkındaki açıklamasını geri çekti

Dünya çapında 7 milyonu aşkın insana bulaşarak bugüne kadar 410 bin insanın hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs hakkındaki belirsizlikler devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) koronavirüse karşı mücadele ekibinin lideri olan Maria Van Kerkhove, pazartesi günü düzenlenen bir basın toplantısında koronavirüsü taşıdığı halde belirti göstermeyen asemptomatik hastaların virüsü bulaştırmalarının “çok nadir” görülen bir durum olduğunu belirtmişti. Kerkhove, yaptığı açıklamanın bilim insanları tarafından tepkiyle karşılanması sonrası, salı günü (bugün) yeni bir açıklama yaparak dünkü açıklamasının bir “yanlış anlaşılma” olduğunu söyleyerek geri adım attı.

DSÖ’nün koronavirüsle mücadele ekibinin lideri Maria Van Kerkhove, semptom göstermeyen koronavirüs hastalarının virüsü bulaştırmasının çok nadir görülen bir durum olduğu hakkındaki söylemlerini geri çekti. New York Times’ın haberine göre, Kerkhove, bugün yaptığı ikinci bir açıklamayla, asemptomatik hastaların virüs bulaştırma ihtimalleri hakkındaki açıklamasının yalnızca iki veya üç farklı çalışmaya dayanan bir yanlış anlaşılma olduğunu söyledi. 

Bugün yaptığı ikinci açıklamada “DSÖ’nün ya da herhangi bir kurumun politikasından bahsetmiyordum. Yalnızca bana sorulan bir soruyu cevaplıyordum” diye konuşan Kerkhove, semptom göstermeyen hastalardan virüs bulaşma ihtimali hakkındaki açıklamalarının birtakım modellemelere dayandığını ancak bu modellemelerin her zaman doğru bulguları temsil edemeyebileceğini belirtti. 

Bilim insanlarından tepki

Kerkhove’nin dün Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında sarf ettiği sözler, bilim insanları tarafından “bilimsel araştırmalara dayanmadığı” gerekçesiyle büyük tepki gördü. Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı, bugün (salı) yaptıkları bir açıklamada, şu ana kadar elde edilen en somut verilerin asemptomatik hastaların da koronavirüsü kolayca yayabildiklerini gösterdiğini söyledi. 

“Koronavirüsün temel özellikleri hakkında çok fazla bağlama sahip olmayan ön araştırmaların bilimsel gerçeklik gibi paylaşılması, halkın ve politika yapıcıların salgına verdikleri tepkiler üzerinde büyük olumsuzluklar yaratabilir” diyen bilim insanlarının bu açıklaması kamuoyunda geniş yer buldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.