Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayatına son veren Mısırlı LGBTİ+ aktivisti Sarah Hegazi – “Ey dünya: Çok acımasızdın ama affediyorum”

Mısır’ın başkenti Kahire’de, 2017’de düzenlenen Lübnanlı indie rock grubu Mashrou Leila’nın bir konserinde gökkuşağı bayrağı kaldırdıktan sonra tutuklanan ve serbest kaldıktan sonra Kanada’ya yerleşen Sarah Hegazi (30) intihar etti. Hegazi gökkuşağı bayrağı kaldırdığı için “Mısır’da eşcinselliği yaymaya çalışmak” ile suçlanmıştı.

LGBTİ+ hakları aktivisti ve eşcinsel Hegazi, Mısır polisi tarafından tutuklanması ve işkence görmesinden üç yıl sonra, Kanada’da sürgünde yaşarken hayatına son verdi. Pazar günü, birçok Mısırlı insan hakları savunucusu Hegazi tarafından yazılmış intihar notunu paylaştı. 

Hegazi, ardında bıraktığı intihar notunda “Kardeşlerime: Hayatta kalmaya çalıştım ve başarısız oldum, beni affedin. Arkadaşlarıma: Bu yolculuk acımasızdı ve ona karşı koymak için çok zayıfım, beni affedin. Dünyaya: Çok acımasızdın ama affediyorum” yazdı.

Hegazi’ye üç ay boyunca hapishanede elektrik verildiği ve psikolojik işkenceye maruz bırakıldığı Mada Masr’da Eylül 2018’de yayımlanan makale ile ortaya çıkmıştı. Serbest bırakıldıktan sonra Hegazi’ye travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) teşhisi konduğunu, bunun da intiharını tetikleyebilecek bir durum olduğu belirtilmişti.

Aynı makalede, Hegazi’nin ağzından yaşadıkları ile ilgili detaylar paylaşılmıştı: 

“Tekrar tutuklanma korkusu yaşamamak için ülkeden ayrılmak zorunda kaldım. Bu süreçte depresyon, TSSB, anksiyete ve panik ataklardan mustariptim. Hafıza sorunlarına yol açan elektrokonvülsif tedavi (ECT) gördüm. Sürgünde annemi kaybettim sonra Toronto’da başka bir ECT tedavisi gördüm. İki kez intihar girişiminde bulundum, kekelemeye başladım. Panik, korku ile birlikte hapis cezası hakkında konuşmaktan kaçınmaya başladım. Odadan çıkmamaya başladım ve hafızamın daha kötüye gitti.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün LGBT Hakları Programı’nda araştırmacı olan Rasha Younes, “Mısır, Sarah ve tüm LGBTİ+ topluluğuna karşı başarısız oldu” açıklamasında bulundu. Younes “Onu yabancılaştırdılar, onu ülkesinden uzaklaştırdılar, acılarından sorumlular” diye konuştu.

Younes’a göre, Mısır’daki LGBTİ+’ların şartları Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi‘nin yönetimi ile birlikte kötüleşti. Yalnızca 2019’da bir yerel haklar grubu, Mısır sokaklarında rasgele gözaltına alınan 92 LGBTİ+ bireyin tutuklandığını belgeledi. Younes tutuklamalar ile ilgili “Bu tutuklamalar Mısır hükümetinin insanları cinsel yönelimlerine ve cinsiyet ifadelerine dayalı olarak profillediğini gösteriyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.