Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP’nin “Yeşil Top” kampanyası sona erdi, sırada “Dört aşamalı ‘Z kuşağı’ planı” var

AKP Genel Başkan Yardımcısı, Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal’ın sosyal medyada etik kuralların uygulanması için farkındalık yaratmak amacıyla başlattığı “yeşil toplu” hesap kampanyası sona erdi.

Mahir Ünal’ın Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, “40 gün süren ‘Etik Farkındalık’ çalışmamızda küfür, hakaret ve dezenformasyonu görünür kılmak için kullandığımız ‘Yeşil Küre’ görevini başarıyla tamamlamıştır. Hakareti, küfrü, saldırganlığı, kısaca etik olmayan paylaşımları kamuoyu gündemine taşıyarak tartışılmasını sağlamış ve dezenformasyonla mücadelede turnusol etkisi oluşturmuştur” denildi.

Ünal imzalı açıklamada ayrıca, “1 Mayıs 2020 günü yayınladığımız Sosyal Medya Etik Kuralları, Etik Farkındalık çalışmamızın birinci fazını teşkil etti. Tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak ‘Ahlakın siyaseti ve ideolojisi olmaz, bu çalışmaya hepinizi davet ediyoruz’ dedik. Herhangi bir cevap alınamadı. Çalışmamız bir sorumluluk değil, bir gönüllülük çalışması olarak başladı, çalışmaya katılanlardan her farkındalık çalışmasında olduğu gibi bir simgesel değer kullanmalarını istedik. Bu simgesel değer, Yeşil Küre ikonu olarak belirlendi. Gönüllülük esasına vurgu yapılması ve katılım konusunda herhangi bir baskı hissedilmemesi için siyasi aktörlerimizden bazılarının çalışmaya katılmamalarını istedik” notu düşüldü.

Sosyal medya üzerinden başlatılan harekete katılan bazı kimselerin provokasyon ve sabotaj amacı taşıdığının altının çizildiği açıklamada, bir kısım “yeşil top” imgesi bulunan hesapların incelendiği ve kendilerini kamufle eden FETÖ’cü hesaplar olduğunun tespit edildiği de belirtildi.

“Yeşil top” MYK gündeminde: Topun başka anlamları var

Dün gerçekleştirilen AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında da “yeşil top” konusu gündeme geldi. Ünal tarafından başlatılan “yeşil top” imgesine, AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan‘dan tepki geldi. Habertürk’ün edindiği bilgiye göre Turan, “Neden simge olarak top seçiliyor. Bunun başka anlamları da var. Neden üçgen yıldız ya da hilal değil. Kaldırılması lazım” dedi. Ünal uygulamanın farkındalık yarattığını ve amacına ulaştığını söyleyince Turan, “Amacına ulaştıysa kaldırılabilir o zaman” diye karşılık verdi. Ünal’ın bugün yapılan açıklamasında da top yerine “küre” ifadesi kullanıldı. Ayrıca Turan bu süreçte “yeşil top” imgesini profiline koymadı.

AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcılığı görevine atanan ve bir ayın ardından istifa eden Şamil Tayyar da “yeşil top” simgesine dair eleştirilerini dile getirerek AK Partili hesapların bu işaretten kurtulması gerektiğini belirtmişti.

Nasıl başladı?

Ünal, 1 Mayıs’ta sosyal medya için 12 etik kuralı açıklamış ve Twitter’da kullanıcı adının yanında bir yeşil top ve Türkiye bayrağı ekleme çağrısı yapmıştı. Ancak bu etik kuralların ve “yeşil top” hareketinin açıklanmasından kısa bir süre sonra, bu hesaplardan bazıları gazeteci Nevşin Mengü, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, oyuncu Berna Laçin ve avukat Feyza Altun’u öldürmek ve tecavüz etmekle tehdit etmişti. Aynı şekilde “yeşil toplu” hesaplardan biri Selahattin Demirtaş’ın eşi, Başak Demirtaş’a cinsiyetçi hakaretlerde bulunmuştu.

Medyascope yayınına katılan Mengü, “Fikrini beyan eden kadından çok hoşlanılmıyor. Gerçekçi olmak gerekirse korkuyorum. Çünkü dediğim gibi, bu kişiler iktidarla ilişkili” demişti. Feyza Altun da yine Medyascope yayınında, “Durum ailem için de endişe verici oldu. Korkmuyorum. Ama bir noktada da insan endişe ediyor. Ben çocuğumla ilgili çok fazla tehdit alıyorum. O konu, benim kırmızı çizgim” açıklamasını yapmıştı.

AKP’nin sosyal medya hamleleri devam ediyor

AKP’nin sosyal medya üzerinden attığı adımlar 1 Mayıs’ta başlayan “yeşil top” hareketiyle sınırlı değil. AKP, 11 Haziran’da Ankara’daki AKP Genel Merkezi’nde “Dijital Medya Takip Merkezi” kurulduğunu açıkladı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, merkezin kurulmasındaki amaç, tıpkı “yeşil top” gibi dezenformasyonla mücadele. Buna ek olarak da milletvekilleri ve teşkilat mensupları için içerikler üretmek ve dijital takipler yapmak.

Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberine göre, ayrıca, Mahir Ünal, önceki gün düzenlenen MYK toplantısında 92 sayfalık dijital medya raporu sundu. Rapordan gençlerle ilgili saptamalar yapıldı. 16 ile 23 yaş arasındaki, Z kuşağı olarak adlandırılan nesilden 7 milyona yakın gencin 2023’te ilk kez oy kullanacağının anlatıldığı raporda, “Onların içinde doğdukları yeni medya düzeni, veri ve içerik sağlayıcılar tarafından devlet otoritesi, egemenliği ve siyaseti de aşan bir meydan okumayla karşımıza çıkmaktadır. Buna cevabımız dijital Türkiye ile olmalıdır” denildi.

Z kuşağı için sosyal medyanın öneminin anlatıldığı raporda, oy verme davranışıyla sosyal medya ve internet kullanımı arasındaki bağın ne denli güçlü olduğu ve çevrimiçi içeriklere bu neslin değer verdiği de anlatıldı ve 7 milyona yakın oy üzerine bir strateji kuruldu.

Twitter AKP’ye yakın 7 bin 340 hesabı kapattı

Ancak AKP’nin sosyal medya hamleleri devam ederken Twitter’dan önemli bir açıklama geldi. 11 Haziran’da Twitter, AKP’ye yakın olan ve iktidarı eleştirenleri hedef gösteren 7 binden fazla hesabın kapatıldığını duyurdu. Stanford Üniversitesi’ne bağlı İnternet Gözlemevi tarafından hazırlanan rapora göre toplam 7 bin 340 hesap kapatıldı. Nisan ayında kapatılan bu hesaplar, aktif oldukları süre boyunca 36 milyon 948 bin 524 tweet attı. Twitter, bu hesapların tek bir merkezden yönetildiği iddiasında.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Twitter üzerinden bir açıklama yaparak iddiaları şöyle yalanladı: “Hesapların kapatılması kararına dayanak olarak öne sürülen birtakım dokümanların bilimsellikten uzak, taraflı ve siyasi saiklerle oluşturulduğu açıkça görülmektedir. Çok yakın geçmişte özellikle ABD’de şahit olduğumuz tartışmalar da düşünüldüğünde, Twitter’ın siyaseten Türkiye Cumhuriyeti’ni konumlama arzusu, kuruluşun PKK ve FETÖ gibi Türkiye’ye düşman yapıların karar propaganda faaliyetlerine kol kanat germe isteği ve Türk siyasetini dizayn etme hevesi net bir şekilde görülmektedir.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.