Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı – Yeni bakanlıklar: Erdoğan da “ver kurtul” tuzağında

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘ta yayımlanan yazısında, Abdülkadir Selvi’nin “Kabinede önemli değişiklikler geliyor” başlıklı yazısını yorumladı. “Hürriyet gazetesinin ağır topu Abdülkadir Selvi, yıllardır yaza yaza sonunda kabine değişikliği yaptıracak galiba” diyen Yetkin, şöyle yazdı:

“Selvi, ‘köklü değişiklikler’ olabileceğini yazıyor. Örneğin daha iki yıl önce birleştirilen Tarım ve Orman Bakanlığı, daha iki yıl önce birleştirilen Aile ve Çalışma Bakanlığı ayrılabilirmiş; AK Parti iktidarının ilk yıllarında birleştirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı da öyle.

Açık söyleyelim, bunlar köklü değişiklik değil, makam üretme hamleleridir. Ankara’da kime sorsanız size kabineden en fazla beş isim sayar, değiştirildiğinde bir Erdoğan’ın politikalarında bir farklılık anlamına gelebilecek. Bu isimler, lütfen diğer bakanlar alınmasın ama Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’dür. Tabii bu listeye Cumhurbaşkanlığının dar ekibinden birkaç ismi de eklememiz gerekiyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanı Hakan Fidan, Güvenlik ve Dış Politikalar Baş Danışmanı İbrahim Kalın, Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, konjonktür itibarıyla İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve konjonktürden bağımsız olarak iki sır kâtibi: Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile özel danışmanı Mücahit (Ali İhsan) Arslan. Bu isimler arasındaki değişimler de bir farklılık ifade eder ama ‘köklü kabine değişikliği’ dendiğinde, kimse kusura bakmasın, o ilk beş bakan isminde birden fazla değişiklik anlamamız gerekiyor. Gerisi siyaset ve menkul kıymetler borsası oyunlarını ilgilendirir.

Türk siyasetinde kuraldır. Kendinizi güçlü hissettiğinizde makam azaltır, güçsüzlüğünüze ilaç olacağı umuduyla makam üretirsiniz. Bir tür ‘ver kurtul’ siyasetidir bu ama sadece kısa vadede bir ferahlık getirir.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.