Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 797. haftada, 1991 yılında gözaltında kaybedilen Vedat Aydın için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 98. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla açıklama yaptı. 797. haftanın açıklamasının moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun üstlendi. 1996 yılında öldürülen gazeteci Metin Göktepe’nin kardeşi Meryem Göktepe’nin okuduğu açıklamada, 1991 yılında gözaltında kaybedilen Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın için adalet istendi. 

Siyasi ve adli makamlara seslenen Cumartesi Anneleri, “Vedat Aydın dosyasında inkâra ve cezasızlığa son verin! Hemen şimdi hukuku işletin, bilinen failleri ve sorumluları yargılama ve cezalandırma görevinizi yerine getirin. Devleti yönetenler, cezasızlığı ve suçun tekrarlanmasını engellemek için etkin soruşturma yapılması talebimize kulaklarını tıkadığı için, kayıplarımızın dosyaları cezasız bırakılmaya devam ediyor. Gözaltında kaybetme, uluslararası hukuk kapsamında suç olarak tanınmaktadır, dolayısıyla devlet yetkilileri failleri ve suça iştirak edenleri soruşturmak, dava etmek ve cezalandırmakla mükelleftir!” dedi. 

Vedat Aydın’ın oğlu Felat Aydın’ın anlattığına göre, 5 Temmuz 1991 tarihinde kendini polis olarak tanıtan silahlı kişiler, Vedat Aydın’ın emniyette ifadesini alıp bırakacaklarını söylediler. İki gün sonra babasının cesedinin Elazığ-Maden’de bir yol kenarında bulunduğunu belirten Felat Aydın, “Üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen olayın aydınlatılmasıyla ilgili bir gelişme olmadı. Ne kimse tutuklandı ne kimse cezalandırıldı ne de sistem bu olayı kabullendi. Biz de ilk günden beri diyoruz ki bu davanın peşindeyiz. Mücadelemizi her zaman sürdüreceğiz” diye konuştu.  

Vedat Aydın’ın ailesinin avukatlarından Eren Keskin, “Vedat abi korkunç bir şekilde işkence edilerek öldürüldü. O da diğer faili meçhul kontrgerilla cinayetleri gibi sonuçsuz kaldı” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.