Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da, 1990’da darbe girişiminde bulunan subaylara ait olduğu düşünülen toplu mezar bulundu

Sudan Cumhuriyet Savcısı, 1990’da dönemin lideri Ömer El Beşir’e karşı düzenlenen başarısız darbe girişimi sonrası idam edilen 28 rütbeli subayın cesetlerinin bir toplu mezarda bulunduğunu açıkladı. 

1989 yılında Sudan hükümetine darbe yaparak iktidarı ele geçiren Ömer El Beşir’e karşı bir yıl sonra yaptıkları başarısız darbe girişimi sonucu hızlı bir şekilde askeri mahkeme önüne çıkan 28 subaya idam cezası verilmişti. Askerlerin cesetlerinin nereye gömüldüğü yıllarca gizli kalmıştı. 

Middle East Eye gazetesinin 24 Temmuz tarihli haberine göre, Sudan Cumhuriyet Savcısı konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Elde edilen veriler, acımasız bir şekilde öldürülen askeri memurların cesetlerinin bulduğumuz bu toplu mezarlığa gömüldüğünü bize gösteriyor.” 

İktidara gelmesinden bir yıl sonra Ömer El Beşir’e düzenledikleri darbe girişiminde başarısız olan 28 subay idam cezasına çarptırılmış, cesetleri yıllarca bulunamamıştı. (Fotoğraf: Reuters)

23 kişilik uzman bir ekibin üç haftalık yoğun uğraşlar sonucunda bulduğu toplu mezarlık hakkında savcılığın yaptığı bildiride, “öldürülen subaylara karşı işlenen suçların adaletsiz kalmayacağı” teminatı verildi. 

Mezarlığın ortaya çıkmasıyla devrik lider ile bağlantısı olan toplu mezar sayısı ikiye çıktı. Geçen ay başkent Hartum’da bulunan mezarlığın, 1998’de askerlik görevini yerine getirmeyi reddettikleri için eğitim kampından kaçan ve sonrasında rejimce katledilen öğrencilere ait olduğu açıklanmıştı

El Beşir’e idam cezası verilme ihtimali var

1989 yılında yaptığı askeri darbeden sonra 30 yıl iktidarda kalan El Beşir, uzun süren protestolar sonucu Nisan 2019’da bir başka askeri darbe ile devlet başkanlığından indirilmişti. Yerine göreve başlayan geçici hükümet ise siviller ve generallerden oluşuyor. Demokratik bir seçime doğru ilerlemeyi hedefleyen geçici hükümet, ülkeyi demir yumrukla yöneten El Beşir’i iktidarı süresince işlediği suçlardan ötürü sorumlu tutuyor. Öncülük yaptığı 1989 darbesinden dolayı 21 Temmuz Salı günü Sudan’da mahkeme önüne çıkan devrik liderin idam cezasına çarptırılma ihtimali bulunuyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi’de yargılanacak

Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Darfur bölgesinde işlenen tecavüz ve katliamlardan ötürü soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçları kapsamında sorumlu tuttuğu Ömer El Beşir hakkında 2009 ve 2010 yıllarında tutuklama kararı çıkarmıştı. Geçici hükümet, El Beşir’in UCM’ye gönderileceğini açıklasa da bu konuda henüz somut bir adım atılmadı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.