Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başkanlık seçimini kazanması zor görünen Trump seçimi ertelemeyi teklif etti

Kasımdaki başkanlık seçimlerine 100 günden az kala Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump anketlerde Demokrat rakibi Joe Biden’in 15 puan kadar gerisinde. Demokratlar koronavirüs salgınına rağmen seçimlere katılımın yüksek olması için posta yoluyla oy kullanılması gerektiğini savunurken, Trump aylardır bu uygulamaya karşı olduğunu belirtiyor. Trump bugün attığı bir tweette seçimlerin ertelenmesi çağrısında bulundu.

Trump attığı tweette “Posta yoluyla oy kullanılacak ise 2020 seçimi tarihin en HATALI VE HİLELİ seçimi olacak. ABD için gerçek bir utanç olacak. Seçimi oy verenler düzgün, hilesiz ve güvenli bir şekilde oy kullanabilene kadar erteleyelim?” dedi.

Daha önceleri de posta yoluyla oy kullanımını sert bir şekilde eleştiren ve kasım seçiminin hileli olabileceğini belirten Trump, ilk kez seçimleri ertelemeyi masaya koydu. ABD’de seçim tarihleri federal yasa ile belirleniyor ve başkanın bu tarihi değiştirme yetkisi yok. Siyasal analistlerin yorumu, Trump’ın kaybetme ihtimali yüksek görünen başkanlık seçiminin meşruiyetini azaltmaya çalıştığı yönünde.

Sandıklarda koronavirüs endişesi

ABD 4,5 milyon vaka ve 150 binden fazla ölüm ile koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke konumunda. Bir mucize olmadığı takdirde salgınının, seçimlerin yapılacağı kasım ayına kadar devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Koranavirüs krizinin oy verme işlemlerini etkilemesi kaçınılmaz olsa da sağlık riskini artırmadan vatandaşların oy vermesini sağlamanın yolları aranıyor. Demokratlar, ön seçimlerde ve bazı başka koşullarda kabul edilen posta yoluyla oy kullanma yönteminin ülke genelinde uygulanması için çalışıyor. Cumhuriyetçiler ise bu teklife sıkı bir şekilde karşı çıkıyor.

Trump posta yoluyla oy kullanmanın seçim güvenliği açısından tehlikeli olduğunu, “iç ve dış mihrakların” seçime hile karıştırabileceğini tekrarlıyor. New York Times’ın haberine göre, Trump’ın nisan başından beri bu uygulama hakkında yaptığı en az 60 açıklama gerçeklere dayanmıyor.

Trump’ın bu asılsız iddialarda bulunmasının bir sebebi destekçilerinin desteğini alıp bu uygulamaya karşı kamuoyu yaratmak olarak görülüyor. Ancak bir başka sebep ise zayıf konumda gireceği kesin gözüken 2020 seçimlerine şimdiden gölge düşürmek.

Trump, geçen ay yaptığı bir açıklamada “Bana sorarsanız 2020 seçimleri ABD tarihinin en yozlaşmış seçimleri olacak, buna engel olmalıyız” dedi. Trump geçmişte de Demokratlar’ın kazandığı seçimler için kayıtsız mültecilere oy kullandırıldığı gibi asılsız hile iddialarında bulunmuştu.

Geçen aylarda yapılan başkan adaylığı seçimlerinde posta yoluyla oy kullanılan eyaletlerde kullanılmayan eyaletlere göre çok daha yüksek bir katılım oranı gözlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.