Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Demokrasinin son akşam yemeği”: İsrailli sanatçının Binyamin Netanyahu’yu tasvir eden balmumu heykeli ülkede polemik yarattı

İsrail’de koronavirüs salgınının etkisini artırmasından ve ekonomik krizin büyümesinden sorumlu tutulan Başbakan Binyamin Netanyahu, protestoların hedefi olmaya devam ediyor. İtalyan ressam Leonardo da Vinci’nin “Son Akşam Yemeği” tablosundan esinlenen sanatçı Itay Zalait, protestolar kapsamında yaptığı balmumu heykelinde Netanyahu’yu ziyafet masasında İsrail bayrağı şeklindeki bir pastayı yerken tasvir etti. Heykel, hükümet kanadında “başbakana yönelik bir ölüm tehdidi” olarak yorumlandı. 

Associated Press’in (AP) 29 Temmuz tarihli haberine göre, Başbakan Netanyahu’yu lüks içinde şölen yaparken betimleyen balmumu heykeli, Tel Aviv’in merkezindeki Rabin Meydanı’nda sergilendi. Binlerce insanın sokaklarda İsrail başbakanına yönelik protestoları haftalardır sürerken yaptığı heykel ile gündeme gelen İsrailli sanatçı Itay Zalait, Leonardo da Vinci’nin dünyaca ünlü “Son Akşam Yemeği” tablosuna atıfta bulunarak oluşturduğu eserin “İsrail demokrasisinin son akşam yemeğini” temsil ettiğini belirtti. 

Eserde 10 metre genişliğindeki gösterişli masada bulunan çeşitli meyve ve yiyecekler, boş likör şişeleri, tomar halindeki paralar ve kül tablasının üzerindeki bir adet puro, bağlantılarından yasadışı olarak pahalı hediyeler almakla suçlanan Netanyahu’ya yöneltilen yolsuzluk iddialarını ima ediyor. Leonardo da Vinci’nin eserinde resmedilen İsa’nın aksine, masa başında tek başına otururken betimlenen Netanyahu’nun heykeli, İsrail bayrağını andıran pastayı eliyle kazıyor. 

Eseriyle ilgili açıklamada bulunan Zalait, AP’ye şunları söyledi: “Masanın ortasında bütün lüks yiyecekleri kendisine çeken, onları tüketen bir başbakan var. Şimdi, neredeyse bütün yiyecekleri bitirdi ve tatlı yeme aşamasına geldi. Bu sahne, İsrail demokrasisini kurtarmak için bir şeyler yapabileceğimiz son dakikaları temsil ediyor.”

Koronavirüs salgınından ötürü kendisine olağanüstü yetkilerin verilmesini talep eden ve hakkındaki yolsuzluk iddialarına rağmen iktidarda kalmakta ısrar eden Netanyahu, İsrail’in demokratik kurumlarına ve geleneklerine zarar vermekle suçlanıyor. 

Eser, İsrail hükümeti tarafından “ölüm tehdidi” olarak yorumlandı

Eser hakkında konuşan Netanyahu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, kendisine ve ailesine yöneltilen ölüm tehdidi ve kışkırtmalara asla yer olmadığını söyledi.

Heykel, Zalait’in hiciv niteliği taşıyan ilk eseri değil. Sanatçı, daha önce “sanatçıların devlete sadık olmasını gerektirecek” bir yasanın düzenlenmesini öneren dönemin Kültür Bakanı Miri Regev’i eleştirmek için Regev’i beyaz bir elbiseyle aynada kendini seyrederken betimleyen bir heykel yapmıştı. 

Şu sıralar Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Regev, Zalait’in Netanyahu hakkındaki eserinin ölüm tehdidi niteliğinde olduğunu belirterek Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı: “Birileri başbakanın geleceğinin ‘son akşam yemeği’ faslında olduğunu mu ima ediyor? [Görünüşe göre] darağacı ve ipin sergilenmesi de bir an meselesi.”

Zalait’in eserine ilham olan ünlü ressam Leonardo da Vinci’nin “Son Akşam Yemeği” tablosu, Hz. İsa’nın yakalanıp çarmıha gerilmeden önce havarileriyle birlikte olduğu son anları tasvir ediyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.