Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güzergâhı üzerindeki köylüler, Kanal İstanbul’a karşı: “Kime soruyorlar ki bize ne soracaklar?”

Kanal İstanbul projesinden en fazla etkilenecek bölgelerin başında İstanbul’un Karadeniz kıyısındaki mahalleleri Yeniköy ve Karaburun geliyor. Yeniköylüler, tüm arazilerini kaybedeceklerini belirtirken Kanal İstanbul ile ilgili kendilerine hiçbir bilgilendirme yapılmadığını söylüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinden en fazla etkilenecek bölgelerin başında gelen Yeniköy ve Karaburun’da incelemelerde bulundu. İlk durak olan Yeniköy’de köylülere seslenen İmamoğlu şunları söyledi: “Seni uykusuz ne bırakıyor diye sorarsanız birincisi deprem, ikincisi bu Kanal İstanbul. İki tane şey beni uykusuz bırakıyor ve bu şehrin geleceğini ne yazık ki yok edecek olan böylesi bir projenin mutlaka olmaması şart.”

İmamoğlu: “Bu çılgın bir proje değil, çıldırmış birilerinin yaptığı proje”

Yeniköy’ün ardından Karadeniz kıyısında bulunan ve Kanal İstanbul projesiyle dolgu alanı yapılacak Karaburun’a geçen İmamoğlu, burada da mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi: “Bu çılgın bir proje değil, çıldırmış birilerinin yaptığı proje. Başka adı yok bunun. Bu bir çılgınlık yani. Mücadeleyi son anına kadar vereceğiz. Bayram sonrasından itibaren İstanbul’un bu köylerinde ve mahallelerinde çok vaktimi geçireceğim. Herkesi harekete geçireceğiz, itirazlarımızı yapacağız. İlgi gösteren, bu sürece katkı sunan herkes şunu bilsin: Ben bu şehrin çocukları, yeni doğmuş bebekleri ve gençleri için mücadele ediyorum. Çünkü yapılması istenen bu iş onların geleceğini yok edecek.”

Köylüler ne düşünüyor?

Köylüler de kanalın yapılmasını istemiyor. Birçoğu arazilerini daha önce yapılan havalimanı gibi projeler yüzünden kaybettiklerini söylerken, Kanal İstanbul ile ilgili kimsenin kendilerine bir şey söylemediğinden, hiçbir bilgilendirmenin yapılmadığından şikayetçiler. İşte köylülerin Kanal İstanbul ile ilgili söyledikleri:

“Kime soruyorlar ki bize ne soracaklar? 46 yıldır Karaburunluyum, kafalarına göre iş yapıyorlar, hiçbir şey sormuyorlar.”

“Yaşım 71, babamlar 150 senedir buradalar. Böyle bir şey görülmemiş. Kanal İstanbul projesiyle ilgili herkes tereddütlü. Herkes yurdundan edilecek. Olur mu böyle bir şey? Bir gecede yasa çıkarıp, ‘Kamulaştırıyorum’… Olur mu öyle şey?”

“Arazimiz gidecek, zor durumda kalacağız. Zaten havalimanı bir kısmını götürdü, bir de Kanal geçtiği zaman arazimiz tamamen gidecek.”

“Benim köküm Yeniköy, dedem Yeniköylü, memleketim Yeniköy. Selanik göçmeniyiz. Kanal herkese zarar. Çiftçilik bitti zaten, havalimanı geldi bitirdi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.