Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Konglu dört öğrenci sosyal medya paylaşımları nedeniyle, bir ay önce yürürlüğe giren yeni güvenlik yasası kapsamında tutuklandı

Hong Kong’a yönelik yeni güvenlik yasası yaklaşık bir ay önce Çin’de yürürlüğe girdi. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, bu çarşamba (29 Temmuz) Hong Konglu dört öğrenci sosyal medyada yaptıkları siyasi paylaşımlar nedeniyle tutuklandı. The New York Times’ın paylaştığı haberde, yeni güvenlik yasasının kabul edilmesinden sonra verilen bu tutuklama kararı, Çin hükümetinin Hong Kong üzerindeki etkisinin artmasının kanıtı olarak yorumlandı.

Yaşları 16 ile 21 arasında değişen üç erkek ve bir kadın aktivist, “Hong Kong’un Çin’den ayrılmasıyla ilgili paylaşım yapmak ve insanları ayrılığa teşvik etmek” gerekçesiyle Hong Kong’un New Territories bölgesinde tutuklandı.

Çin İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Sophie Richardson, “Bu korkunç kanunun ağır bir şekilde kötüye kullanılması, ulusal güvenliği korumak yerine muhalefetin susturulmasının amaçlandığını gösteriyor” dedi.

Yeni güvenlik yasası neleri kapsıyor?

Konu hakkında The Guardian tarafından paylaşılan başka bir habere göre, yeni güvenlik yasası, Hong Kong’da bir yıldan uzun süredir tartışılıyor. Bir ay önce kabul edilen yeni güvenlik yasası, yıkım, ayrılıkçı görüşler, terörizm ve yabancı güçler ile birlikte gizli anlaşmaları suç olarak kabul ediyor. Yeni yasayla gelen değişiklikler, ifade özgürlüğü konusunda güçlü kanuni güvenceleri olan Hong Kong için ciddi bir değişim anlamına geliyor.

Yeni güvenlik yasasına göre, ayrılıkçı suçlar için üç ile on yıl arasında bir hapis cezası uygulanırken daha ciddi suçlarda ise müebbet hapis cezası verilebiliyor. 

Çin’de faaliyetlerini durduran aktivistler, örgütlenmelerine yurtdışında devam ettiklerini duyurdu

Tutuklanan öğrencilerin üyesi olduğu bağımsızlık yanlısı Studentlocalism hareketi, güvenlik yasasının yürürlüğe girmesiyle Çin’deki örgütlenmelerini sonlandırdıklarını ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yeni bir hareket başlattıklarını duyurdu. 21 Temmuz tarihinde Studentlocalism’in sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda, hareketin yurtdışındaki eski üyeleri tarafından Denizaşırı Bağımsızlık Partisi adlı yeni bir grubun kurulduğu belirtildi.

Kurulan yeni grubun Facebook sayfasında, grubun “bağımsızlık yanlısı” olduğu belirtilerek şu sözlere yer verildi: “Hong Kong, Çin’in altında demokrasiye asla ulaşamayacak. Tek çıkış yolumuz Hong Kong Cumhuriyeti kurmak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.