Haftalardır binlerce İsrailli, hükümetin koronavirüs salgını karşısındaki tutumunu ve hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunan Başbakan Binyamin Netanyahu’yu protesto etmek için sokaklarda.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya karşı yaz başından süren gösterilerin şiddeti giderek artıyor. Cumartesi günü (1 Ağustos) yapılan gösteriler, İsrail tarihinde şimdiye kadar en yüksek katılımın görüldüğü eylemlerden biri oldu.
Cumartesi günü binlerce protestocu, Başbakan Netanyahu’nun kaldığı, Kudüs’te bulunan yazlık başbakanlık konutunun etrafında toplandı.
Netanyahu’nun kaldığı evin çevresinin yan ısıra, trafiği aksatmak için yoğun araç geçişinin olduğu kavşaklarda da kalabalık gösteriler yapıldı. Tel Aviv kentinde de insanlar protesto için sokaktaydı.
Çoğunluğunu işsiz İsrailli gençlerin oluşturduğu protestocular, sokaklardan, Netanyahu’ya istifa çağrısı yapıyor. Protestolarda hükümetin koronavirüs krizi karşısındaki tutumu eleştiriliyor. Protestocular ayrıca, hakkında yolsuzluk suçlamaları olan ve dava süreci devam eden bir kişinin başbakanlık yapmaya devam etmemesi gerektiğini söyleyerek Netanyahu’nun istifasını talep ediyor.
Netanyahu’ya “suç bakanı” benzetmesi yapan protestocular, başbakanın istifasını talep eden sloganlarla birlikte, Netanyahu hükümetinin halktan kopuk olduğunu dile getiriyor.
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi İsrail’de de koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirler kapsamında, ülkedeki birçok sektör çalışamadı. Bu durum da işsizliğin artmasına ve ekonomik bunalıma sebep oldu.
Netanyahu, hem salgın sürecindeki tutumu yüzünden hem de ülkedeki vaka sayısı giderek artmasına rağmen tedbirleri erken gevşettiği için eleştiriliyor.
Bununla birlikte Netanyahu, aralarında rüşvet ve görevi kötüye kullanma iddialarının da olduğu üç farklı yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya. Suçlamaları reddeden Netanyahu, “siyasi bir cadı avının mağduru olduğunu” söylüyor.
Cumartesi yapılan gösterilerin ardından, gece yarısından sonra protestocular sokakları barışçıl bir şekilde terk etmeye başlamıştı. Buna rağmen polisin bazı protestocuları darp ettiği ve sürükleyerek götürdüğü görüldü.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yazın başından beri süren Netanyahu karşıtı gösteriler, 2011’de hayat pahalılığının protesto edildiği gösterilerden sonra, ülkenin gördüğü en yoğun katılımlı sosyal hareket oldu.
Netanyahu en başından beri göstericileri solcu ve anarşist olmakla suçluyor, talepleri yerine getirmeyi reddediyor.
Protestolar uzun süredir oldukça barışçıl bir şekilde sürerken, son birkaç gündür şiddet olayları görülmeye başlandı. Bazı protestocular, polisin kendilerine karşı aşırı güç kullandığını söylüyor. Bununla birlikte Netanyahu destekçisi, küçük, aşırı sağcı gruplar da göstericilere saldırmaya başladı.
Polis son birkaç gün içinde, gösterilere katılan 20 aşırı sağcıyı, gösterilerde şiddet kullanma riski taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Netanyahu destekçileri de var.