Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope, İstanbul’un merkezi yerlerinde: Taksim’de maske kuralına uyulmuyor, Kadıköy’de ulaşım olanakları yoğunluğu artırıyor

Haber: Hazar Dost – Sema Kızılarslan

Türkiye’de günlük koronavirüs yeni vaka sayıları tekrar binin üzerine çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal mesafe ve tedbir uyarılarını tekrarlarken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve binlerce kolluk kuvveti mensubunun katılımıyla, dün (6 Ağustos) en kapsamlı koronavirüs denetimini gerçekleştirildi. 

Medyascope’tan Hazar Dost ve Sema Kızılarslan, salgının tedbirsizlikten dolayı tekrar güç kazandığı iddiaları üzerine Kadıköy, Beşiktaş, Taksim ve Eminönü’ne gitti. İstanbullular’ın ve esnafın tedbirlere yaklaşımını gözlemledi. 

Eminönü’nde her gün binlerce kişinin geçtiği alt geçitler bomboş, Mısır Çarşısı’nda tedbirler kapıdan girişte başlıyor

Turistlerin ve toptan alışveriş yapanların uğrak noktası olan Eminönü’nde, altgeçitlerde görmeye alışık olduğumuz yüzlerce insanı göremiyoruz. Esnaf, maske ve sosyal mesafe tedbirlerine uyduğunu belirtse de bu kurallara uymayanları görmek mümkün.

Vapur iskelelerinin yanındaki esnaf, Mısır Çarşısı tarafındakilere göre biraz daha şanslı. Vapurdan inen veya binecek olan yolcuların, aktarma yolu üzerinde oldukları için bir nebze de olsa iş yapabildiklerini söylüyorlar. 

Eminönü esnafı, seyahat kısıtlamalarının halihazırda devam etmesi nedeniyle yabancı turist sayısının az olduğunu belirtiyor. 

Mısır Çarşısı’nda tedbir giriş kapılarında başlıyor. Girişlerde güvenlik görevlileri maskelerin takılması için uyarı yaparken, içeriye girenlerin ateşini ölçüyor. Polisler çarşının içinde devriye gezerken güvenlik görevlileriyle beraber maske ve sosyal mesafe uyarılarında bulunuyor. 

Beşiktaş’ta yoğunluğu gençler oluşturuyor

Gençler için gerek ulaşım gerekse olanak açısından en önemli noktalardan olan Beşiktaş’ta, yoğunluğu gençler oluşturuyor. Kafe ve kahvaltıcılarda, normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran’dan bu yana artan bir yoğunluk var. Balıkçılar Çarşısı’nın çevresinde bulunan restoranlara talep az. 

Kadıköy’de ulaşım olanakları yoğunluğun artmasına neden oluyor

Kadıköy de Beşiktaş gibi gençlerin uğrak noktalarından. Elektrikli scooter kullanımı, salgın sonrası artmış gözüküyor. Neredeyse her direkte bir Martı’yla karşılaşıyoruz. Bahariye Caddesi’nde, Mart 2020 öncesine göre kalabalık daha az fakat Haziran 2020’ye göre daha yoğun. Bahariye Caddesi’nde seyyar çiçekçilik yapan esnaf, “Yoğunluk artmaya başladı ama bizim işlerimiz artmıyor” diyor. 

Rıhtım’a doğru indikçe yoğunluğun arttığını görüyoruz. Bölgede bulunan iş hanları, vapur iskeleleri, metro ve otobüs durakları bu yoğunluğun nedeni olabilir. İş hanlarının olduğu bölgede maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmiyor. 

Taksim’in en işlek noktası Nevizade bomboş, İstiklal Caddesi’nde maske kuralına uyulmuyor

İstanbul’un en işlek noktalarından biri olan Taksim-Nevizade esnafı, “Bayramda bile dolu değildik. Gün içinde 5-6 masamız doluyor” diyerek yoğunluğun az olduğunu belirtti. İstiklal Caddesi’ne çıktığımızda ise kalabalığın arttığını görüyoruz. İstiklal’deki yoğunluk, Galatasaray Lisesi’ne kadar devam ediyor, sonrasında azalıyor. Fakat meydandan Odakule tarafına yürüdüğümüz sürede maske ve sosyal mesafe kuralının hiçe sayıldığını görebiliyoruz. Salgının ilk başında İstiklal Caddesi’nin iki başında da bulunan maske kontrol noktaları, artık yok.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler