Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada koronavirüs salgını: Vaka sayısı 20 milyonu geçti, ekonomiler toparlanamıyor, okulların açılıp açılmayacağı belirsiz

Koronavirüs salgını ülke ekonomilerine zarar verdikçe, hükümetler normalleşme yönünde adımlar atıyor. Ancak salgında vaka sayıları ciddi şekilde artmaya devam ediyor.

Dünya genelinde ülkelerin ekonomileri giderek kötüleşiyor. İngiltere 2008 yılından beri ilk kez resmî olarak resesyona girdi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), geçen finansal çeyrekte tarihinin en büyük gayri safi millî hasıla (GSHM) düşüşünü yaşadı. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tahminine göre salgının ekonomiye etkisi yıllarca hissedilecek.

Küresel çapta vaka sayısı 20 milyon 50 binin üzerine çıktı. Bunun yanı sıra birçok ülkede yeni okul dönemlerinin başlaması gerekirken, ülkeler bu süreci yönetmekte zorlanıyor.

ABD’de 5 milyonun üzerinde vaka tespit edildi

ABD, 5 milyon 200 bin vaka ve 160 bin can kaybı ile dünyada salgından en çok etkilenen ülke durumunda. Resmî verilere göre ülkede her 66 kişiden biri enfekte oluyor.

ABD’nin en üst düzey salgın hastalık uzmanı Dr. Anthony Fauci, 2021’den önce en az bir adet etkili aşı bulunabileceğini söyledi.

Virüsün kuluçka periyodu tahmin edilenden uzun

Koronavirüs olan hastaların kuluçka süresinin beş gün olduğu söyleniyordu. Ancak Çin Salgın Hastalıklarla Mücadele Merkezi, Pekin Üniversitesi ve ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün ortak çalışmasında, kuluçka süresinin ortalama sekiz gün olduğu ve 14 güne kadar çıkabildiği, az sayıda hastada 14 günü de geçebildiği ortaya çıktı.

Eğitimde belirsizlik devam ediyor

ABD’de bazı eyaletlerde okullar açıldı. Ancak birçok okulda koronavirüs vakaları artınca, tekrar uzaktan eğitime geçildi.

Yeni eğitim – öğretim yılının başlaması beklenirken okulların açılıp açılmayacağı veya eğitime nasıl devam edeceği merak konusu. Bazı ülkelerde okullar önlem alınarak fiziksel eğitim verirken, bazı ülkelerde yeni dönemde de okullar uzaktan eğitime devam edecek.

Okulları fiziksel olarak açan bölgelerin bazılarında vaka sayılarında artış olunca okullar yeniden kapatıldı. Bazı bölgelerde okulların açılmasıyla en az 97 bin çocuğun koronavirüs testi pozitif çıktı.

Eğitim yılında okullar fiziksel olarak açılsa da uzaktan eğitime devam etse de ailelerin ekonomik koşulları çocukların eğitim imkanlarının niteliğinde belirleyici olacak. Uzaktan eğitime geçildiği takdirde okula gidemeyen çocuklara ebeveynlerin bakmak zorunda olması, bazı çocukların bilgisayara ve internete erişimi olmaması veya sınırlı olması sorunları ön plana çıkacak. Öte yandan, okulların açıldığı senaryoda sınıflardaki öğrenci sayısının fazlalığı ve maddi tutarı yüksek önlemlerin alınmasındaki güçlükler sebebiyle maddi zorluk çeken öğrenciler eğitim konusunda negatif olarak etkilenecek.

Okulların açılması konusu Türkiye’de de belirsizliğini koruyor. Okulların fiziksel olarak açılması bekleniyordu ancak son haftalarda vaka sayısındaki artış ve kamuoyu baskısıyla okulların açılması ertelenebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.