Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan-Taliban barışı: Afganistan, tutuklu son 400 Taliban mahkumunu serbest bırakma kararı aldı

Afganistan hükümeti, Taliban ile yapılan anlaşma çerçevesinde üst düzey terör eylemlerinde aktif rol oynamış 400 Taliban mahkumunu serbest bırakma kararı aldı. Geçen aylarda 5 bini aşkın Taliban savaşçısı, Kabil hükümeti tarafından serbest bırakılmıştı. Taliban da Afgan hükümetiyle yapılan görüşmeler sonucu alıkoyduğu bin Afgan güvenlik görevlisini daha önce serbest bırakmıştı. Cezaevinden çıkacak 400 Taliban mahkumu, iki taraf arasında uzun süredir ertelenen barış görüşmelerinin başlayabilmesi için “son engel” olarak değerlendiriliyordu.

Taliban mahkumlarının serbest bırakılması kararı, Afganistan’daki Büyük Halk Meclisi (Loya Cirge) tarafından 3 binin üzerinde katılımcıyla hafta sonu onaylandı. Kararı kamuoyuna duyuran meclis üyesi Atefa Tayeb, “Cirge, barış görüşmelerinin önündeki engelleri kaldırmak, kan dökülmesine son vermek ve halkın iyiliği için Taliban tarafından serbest bırakılması istenen 400 mahkumun tahliyesine karar verdi” açıklamasını yaptı.

AFP’nin haberine göre, Afganistan ve Taliban yetkilileri, bütün mahkumların serbest bırakılmasından sonra Katar’ın Doha kentinde barış görüşmelerine başlayacak.

Twitter üzerinden bir açıklama yapan Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Cavid Faysal, ilk aşamada 80 tutuklunun dün (13 Ağustos) serbest bırakıldığını duyurdu. 

Afganistan’da tutuklu bulunan Taliban mahkumları, çok sayıda Afgan ve yabancı vatandaşın öldüğü terör saldırılarında aktif rol oynamakla suçlanıyor. Serbest bırakılması kararlaştırılan mahkumlardan 44’ünün terör saldırılarında yüksek profilli rol oynaması ve uyuşturucu ticareti zincirinde aktif olarak bulunmaları, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dahil birçok ülke tarafından endişe verici olarak nitelendirildi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de perşembe günü (13 Ağustos) yaptığı bir açıklamada, Taliban mahkumlarının serbest bırakılmasını “bütün dünya için bir tehlike” olarak değerlendirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.