Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya bir yana, Apple bir yana: Apple’ın piyasa değeri 2 trilyon doları geçti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli teknoloji devi Apple’ın piyasa değeri 2 trilyon doları geçti. 2018 yılında 1 trilyon dolar eşiğini aşmasından yalnızca iki yıl sonra 2 trilyon dolarlık piyasa değeri yakalayan Apple, en yüksek piyasa değerine ulaşan ABD merkezli şirket oldu. Teknoloji devinin iki yıl içinde değerini ikiye katlaması, teknoloji şirketlerinin piyasadaki gücü hakkında sorulara yol açtı.

Apple, çarşamba günü itibarıyla (19 Ağustos) tarihte 2 trilyon doların üstünde piyasa değeri yakalayan ABD merkezli ilk şirket oldu. Dünyada bu piyasa değerine ulaşabilen diğer tek şirket ise geçen yıl halka açılan Suudi Arabistan merkezli petrol şirketi Saudi ARAMCO. Apple, koronavirüs salgını sürecinde değeri azalan Saudi ARAMCO’yu temmuz ayında geride bırakmıştı.

Apple, sadece 21 hafta önceye kadar 1 trilyon dolar değer bandındaydı. Ancak dünya ekonomisinin tarihin en büyük ekonomik küçülmesini yaşadığı koronavirüs döneminde, Apple, değerini iki katına çıkardı.
Koronavirüs salgınının ekonomiye vurduğu darbeye rağmen teknoloji devlerinin değerlerini artırması yatırımcılarda bu şirketlerin hisselerine karşı artan bir güven duygusuna sebep oldu. ABD Merkez Bankası FED, 23 Mart tarihinde iç ve dış yatırımcıların teknoloji şirketlerine yoğun yatırım yapmalarını engellemek için sert önlemler almıştı.

Apple, Facebook, Amazon, Google ve Microsoft başta olmak üzere dev teknoloji şirketlerinin hem ekonomiye hem de siyasete etkisi özellikle ABD’de önemli bir gündem maddesi olarak tartışılmaya devam ediliyor. Ancak görünen o ki şimdiye kadar getirilen düzenlemeler teknoloji şirketlerinin etkisini azaltabilmiş değil.

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi David Cicilline, konu hakkında şunları söyledi: “Apple gibi şirketlerin kendi kurallarını koyma, anlaşmaları tek taraflı yönetebilme, sektörleri kontrol edebilme ve kamuya korku verebilme yetileri özel bir devletin yetkilerini anımsatıyor. İnanması zor da olsa, ekonomimiz bu krizden daha da konsantre ve konsolide olmuş şekilde çıkabilir.”

Microsoft, Amazon ve Google gibi şirketlerin de yakın zamanda iki trilyon dolar piyasa değerini yakalaması bekleniliyor.

Referans olarak, iki trilyon dolar piyasa değerine ulaşan Apple, Türkiye’nin en değerli şirketi konumunda olan Türk Hava Yolları’nın değerinin (1,95 milyar dolar) bin kat fazlasında bir piyasa değerine sahip.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.