Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Almanlar’a göre aşı ancak 2021’de hazır olabilir, ABD’de örgün eğitimi sürdüren son üniversite de uzaktan eğitime geçti

Alman bilim insanlarına göre koronavirüs aşısı ancak 2021’de hazır olabilirAmerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) açık olan son üniversite de uzaktan eğitime geçti. Koronavirüs, İngiltere’de depresyona yakalanma oranını arttırdı. Güney Kore, salgında ikinci dalgayı yaşıyor. Dünyadan koronavirüs ile ilgili son haberleri Medyascope sizin için derledi.

Alman bilim insanları: “Etkili bir aşı ancak 2021’in ortalarında erişilebilir olacak”

Bilim dünyası koronavirüse karşı aşı etkili bir aşı geliştirmek için seferber olmuş durumda. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 140 aşı çalışmasını yakından takip ediyor. Normalde aşıların test edilmesi yıllar sürüyor ve üretilmesi için de ayrıca bir zaman gerekiyor. Ancak bilim insanları 12 ile 18 ay arasında koronavirüse karşı bir aşı geliştirme beklentisi içinde. Aşı çalışmalarında aktif rol oynayan Moderna, AstraZeneca ve Pfizer gibi firmalar da 2021 yılı itibarıyla 1 milyar dozdan fazla aşı üretebileceklerini daha önce açıklamıştı.

Alman biyoteknoloji firması CureVac yetkililerine göre ise, aşıların onaylanmasında bu denli acele edilmesi büyük riskleri beraberinde getiriyor. Yetkililer, etkili bir aşının ancak 2021 yılının ortalarında erişilebilir olacağını dile getiriyor.

Almanya’daki Paul Ehrlich Enstitüsü‘nün Başkanı Klaus Cichutek ise aşı çalışmaları hakkında şunları söylüyor: “Şu anda birinci seviyede olan denemelerden görüldüğü kadarıyla bazı aşılar koronavirüse karşı bağışıklık sistemini uyarabiliyor. Eğer üçüncü aşamadaki denemeler etkili ve güvenli sonuç verirse, koronavirüs aşısının kullanıma gelecek yılın başında onay verilebilir.”

Almanya’da son haftalarda koronavirüs vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Robert Koch Enstitüsü‘nün paylaştığı verilere göre, ülkede toplam vaka sayısı 226 bin 914’e ulaştı. Vakaların yüzde 39’u Kosova, Türkiye ve Hırvatistan gibi ülkelerden gelenlerden kaynaklanıyor.

Vakalar artınca ABD’de örgün eğitimi sürdüren son üniversite de uzaktan eğitime geçti

ABD‘de koronavirüse rağmen örgün eğitime devam eden son üniversite olan Notre Dame Üniversitesi de koronavirüs vakalarının yeniden artış göstermesi nedeniyle en az iki hafta süresince uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu

Indiana eyaletindeki üniversitenin rektörü John Jenkins, ağustos ayında tespit edilen 80 yeni vaka ile üniversitedeki toplam vaka sayısının 147’ye çıkmasından sonra uzaktan eğitime geçme kararı aldıklarını bildirdi.

İngiltere’de depresyona yakalanma oranı salgında ikiye katlandı

İngiltere‘de, resmi verilere göre koronavirüs salgını boyunca depresyon geçiren yetişkinlerin sayısı iki katına çıktı. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından 3 bin 500 katılımcı üzerinde yapılan bir anketin sonucuna göre, mart ayından önceki dokuz ay içinde depresyon yaşayan insanların oranı yüzde 9,7 iken, bu yıl haziran ayında bu oran yüzde 19,2’ye yükselerek neredeyse iki katına çıktı.

ONS’nin verilerinden anlaşıldığı kadarıyla, koronavirüs boyunca depresyondan en çok mustarip olanlar genç yetişkinler, kadınlar, sağlık veya eğitim hizmetlerinde çalışanlar ve engelli kişiler. Salgın boyunca depresyon belirtileri tüm yaş aralıklarında görülmüş olsa da depresyon oranındaki artışta en fazla 16 ile 39 yaş arasındaki kişilerin bulunduğu ortaya çıktı. 2019’un Temmuz ayından 2020’nin Mart ayına kadar olan dönemde bu yaş aralığında depresyon geçirme oranı yüzde 11 iken 2020 yılının Haziran ayında bu oran yüzde 31’e yükseldi. Ayrıca sözkonusu araştırmaya göre, salgın boyunca depresyon geçiren kadınların oranı erkeklerden daha fazla.

İngiltere’deki Kraliyet Koleji‘nde (Royal College) görev yapan psikiyatr Dr. Billy Boland, “Ülkede depresyon belirtileri gösteren kişilerin sayısının ikiye katlanmış olmasından dolayı, önümüzdeki aylarda aşırı derecede bir sağlık hizmeti talebi olabilir ve böylelikle yeni bir sağlık krizi yaşanabilir” diye konuştu.

Güney Kore’de ikinci dalga

Güney Kore, bu hafta koronavirüs salgınında yaşanan ikinci dalgayla sarsıldı. Son zamanlarda salgınla baş etmekte zorlanan ülkenin başkenti Seul’de, çarşamba günü açıklanan verilerle birlikte mart ayının ilk günlerinden beri görülen en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. 

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi‘nin raporuna göre, ülkedeki toplam vaka sayısı 16 bin 58’e yükseldi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.