Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en büyük çatı katı serası Montreal’de açılıyor

Kanada’nın Montreal şehri, dünyanın en büyük çatı katı serasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Yerel kaynaklı gıdalara olan talebi karşılamak için şehirdeki bir deponun çatı katında kurulan sera, dünyanın en büyük çatı katı serası olacak.

Lufa Farms adındaki Montreal merkezli kentsel tarım şirketi, bugün (26 Ağustos) Kanada’nın en büyük ikinci şehri olan Montreal‘in merkezinde 15 bin metrekare alanı kapsayan (yaklaşık üç futbol sahası büyüklüğünde) çatı katı serasını açıyor. Şirketin sözcüsü Thibault Sorret, AFP’ye verdiği röportajda, “Misyonumuz, insanların yaşadığı yerlerde ve sürdürülebilir bir şekilde ürün yetiştirmek” dedi.

Yeni yapılan sera, şirketin aynı şehirde inşa ettiği dördüncü sera oldu. Lufa Farms’ın 2011 yılında 1.5 milyon doların üzerinde bir maliyetle inşa ettiği ilk sera tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2017 yılında Lufa Farms’ın bir serasını ziyaret ederken.

Hedefleri gıda sistemini yeniden keşfetmek

Lufa Farms, 2009 yılında Mohamed Hage ve Lauren Rathmell tarafından “gıda sistemini yeniden keşfetme” hedefiyle kuruldu.

Lufa Farms tarafından inşa edilen seralarda hindistancevizi ile kaplı hidroponik kaplarda marul, salatalık, kabak, kereviz de dahil olmak üzere yıl boyunca yaklaşık 100 çeşit sebze ve bitki yetiştiriliyor ve her hafta 20 bin aileyi doyurmaya yetecek kadar sebze toplanıyor.

Şirketin sözcüsü Sorret, ürünlerinin satıldığı çevrimiçi pazarda yerel çiftlikler tarafından üretilen ekmek, makarna, pirinç gibi ürünlerin de satıldığını söyledi. Yeni açılan çatı katı serasının zemin katına kurulan büyük bir dağıtım merkezi, yaklaşık iki bin farklı ürünü içinde barındırıyor.

Pazarın sadık müşterilerinden olan Catherine Bonin, satılan ürünlerin tazeliğini sevdiğini ancak bazı ürünlerin hiçbir zaman stokta bulunmamasının can sıkıcı olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Oradan asla biber alamadım.”

Salgın sırasında satışlar ikiye katlandı

Çatı katı seralarında “topraksız tarım yöntemi” kullanıyor.

Tamamen otomatik bir işleyişe sahip olan yeni serada, yağmur suyunu toplayan ve yeniden kullanan bir sulama sistemi bulunuyor. Bu sistem sayesinde geleneksel bir çiftliğe kıyasla yüzde 90’a kadar su tasarrufu sağlanıyor.

Lufa Farms şirketinin sözcüsü Sorret, “Artık Montreal’in neredeyse yüzde 2’sini seralarımız ve ortak çiftliklerimizle besleyebiliyoruz” diyor ve koronavirüs salgını sırasında satışlarının iki kattan fazla arttığını belirtiyor. 

2016’dan beri düzenli kâr etmeye başlayan şirket, salgın öncesinde yaklaşık 300 kişi istihdam ederken bu sayı salgın sürecinde 500 kişiye çıktı. Sorret, çatı katı serası modellerini Kanada’dan başlayarak dünyanın farklı bölgelerine ihraç etme sürecinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.