Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: 500 milyon çocuk eğitimden mahrum kaldı, İtalya ve İspanya vaka sayılarında yeniden alarm veriyor

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar yaşlı erkeklerin kadınlara göre koronavirüse karşı çok daha korunmasız olduğu ortaya koydu. Dünya genelinde 500 milyon çocuk salgın sürecinde eğitimden mahrum kaldı. Kenya’da gece sokağa çıkma yasağı 30 gün uzatıldı. Salgın kapsamında Güney Kore Parlamentosu geçici olarak kaptıldı. İtalya, İspanya ve Fransa’da koronavirüs günlük vaka sayıları yeniden artmaya başladı. Rusya’da virüsleri ve diğer patojenleri havada algılayan bir cihaz geliştirildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Yaşlı erkekler, yaşlı kadınlara oranla koronavirüse karşı daha savunmasız

Bilim insanlarının yaptığı son araştırmalara göre yaşlı erkeklerin, yaşlı kadınlara oranla koronavirüse karşı iki kat daha savunmasız olduğu ortaya çıktı. New York Times’ın haberine göre bu durum, erkeklerin vücutlarında virüse karşı verilen bağışıklık tepkisinin kadınlara göre daha zayıf olmasından kaynaklanıyor. Araştırmacılar, kadınların hamilelik döneminde veya öncesinde bebeği farklı patojenlere karşı koruma odaklı geliştirdiği güçlü bağışıklık sisteminin bunda etkili olabileceğini düşünülüyor.

Öte yandan Yale Üniversitesi’nde bağışıklık uzmanı olan Akiko Iwazaki’nin yaptığı çalışmalar sonucunda virüsün vücutta bulaştığı hücreleri öldüren “T hücrelerinin” erkeklerde kadınlara oranla daha zayıf bir şekilde aktif oldukları ortaya çıktı.

Almanya’da Heinrich Pette Enstitüsü ve Hamburg-Eppendorf Medikal Üniversitesi’nden bağışıklık uzmanı Dr. Marcus Altfeld, aşı üreten şirketlerin üretim sürecinde cinsiyeti göz önüne alabileceklerini söyledi: “Bir doz aşı gençlere yeterli olabilecekken yaşlı erkeklerin üç doz aşı almasını gerektirecek senaryolarla karşılaşabiliriz.”

500 milyon çocuğun eğitim süreci koronavirüs yüzünden aksıyor

Koronavirüsün dünya geneline yayılmasından bu yana geçen altı aylık süreçte, dünyadaki bir buçuk milyar çocuk okul döneminde evlerinde kaldı. New York Times’ın haberine göre, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) yaptığı son araştırma, koronavirüs salgını yüzünden evde kalan çocukların yüzde 30’unun uzaktan eğitime devam etme imkanlarından mahrum olduğunu gösterdi. UNICEF Direktörü Henrietta Fore, bu durumun yarattığı kötü sonuçların hem ekonomik hem de toplumsal anlamda uzun yıllar hissedileceğini belirtti. 

Eğitim konusunda en dezavantajlı çocuklar Sahra Altı Afrika ülkelerinde bulunuyor. Rapora göre, bu bölgedeki ülkelerde yaşayan çocukların neredeyse yarısı, uzaktan eğitim için kullanabilecekleri televizyon, radyo ve internet gibi araçlara erişim sağlayamıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) hazırladığı bir başka raporda ise bölgedeki birçok çocuğun mart ayından beri okullarına devam edemediği belirtildi. 

Bunun yanında Ortadoğu bölgesinde yaşayan çocukların yüzde 40’ı, Güney ve Orta Asya’da yaşayan çocukların yüzde 38’i ve Doğu Avrupa’daki çocukların yüzde 34’ü uzaktan eğitim imkanlarına erişim sağlayamıyor.

Bölgede uzaktan eğitime erişim konusunda yaşanan eşitsizliklerden ötürü Kenya, eğitim yılını iptal etmiş ve bütün çocukların eğitimlerine gelecek sene başlamasına karar vermişti.

Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta, ülkede uygulanan gece sokağa çıkma yasağını 30 gün daha uzattı

Koronavirüs salgınının etkisini artırdığı Afrika ülkesi Kenya’da, Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, virüsün bulaşma oranını azaltmak için gece uygulanan sokağa çıkma yasaklarını 30 gün uzattı. Reuters’ın haberine göre, ülkedeki yeni tedbirler kapsamında restoranlardaki alkol satışları da yasaklandı. Kenya’da şu ana kadar 17 bin 603 koronavirüs vakası tespit edilirken 280 kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Kenyatta, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Mevcut gerçek şu ki bir savaş halindeyiz. Bu görünmez bir düşmanla yaptığımız savaş” diye konuştu.

Artan vaka sayılarından sonra Güney Kore Parlamentosu geçici olarak kapatıldı

AFP’nin haberine göre, Güney Kore’de artan koronavirüs vakaları sebebiyle ülkedeki parlamento kapatıldı. Parlamentonun kapatılma kararı, iktidardaki Demokrat Parti’nin düzenlediği toplantıda hazır bulunan bir gazetecinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından alındı. Bunun üzerine 10 Demokrat Parti üyesi kendilerini karantina altına aldı. Muhalefet partileri de önceden planlanmış olan bütün toplantılarını iptal etti. Tam iki haftadır günlük vaka sayılarının üç haneli sayılarda seyrettiği ülkede, toplam vaka sayısı 18 bin 706’ya yükseldi. 

Fransa hükümet danışmanı: Koronavirüste ikinci dalga kasımda yaşanacak

Al Jazeera’nin haberine göre, Fransa’da yerel bir medya ajansına konuşan hükümet danışmanı Jean-Francois Delfraissy, koronavirüste ikinci dalganın kasım ayında yaşanacağını söyledi.

Ülkenin Marsilya şehrinde de salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirler arttırıldı. Yeni tedbirlerle bar ve restoranların açık kalma süreleri kısaltılırken, 26 Ağustos – 30 Eylül tarihleri arasında şehirde uygulanacak maske takma zorunluluğu kapsamındaki bölgeler genişletildi. 

İtalya ve İspanya vaka sayılarında alarm veriyor

The Guardian’ın haberine göre, İtalya’da çarşamba günü 1367 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Böylece ülkede toplam vaka sayısı 262 bin 540’a yükseldi. Ülkede son 24 saat boyunca 13 kişi virüsten dolayı hayatını kaybederken toplam ölüm sayısı 35 bin 458’i buldu. Hükümet, vaka sayılarındaki hızlı artışa rağmen sokağa çıkma yasaklarının şu an için gündemde olmadığını açıkladı.

İspanya ise mayıs ayından beri en yüksek günlük koronavirüs vaka sayısını açıkladı. Madrid Belediye Başkanı Jose Luis Martinez-Almeida, başkentin güney bölgelerinde yaşayanlardan evlerinde kalmalarını istedi. Günlük vaka sayılarının 7 bini geçtiği ülkede, sıkı önlemlerin geri getirilmesi gündemde.

Rusya’da koronavirüsü havada algılayan bir cihaz icat edildi 

Rusya merkezli NTV televizyonunun (HTB) haberine göre, Rus uzmanlar havada koronavirüsü algılayabilen bir cihaz geliştirdi. NF Gamaleya Epidemoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi ve Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ortak çalışmalar sonucu geliştirilen cihaz, havada bulunan virüslerin yanında bakteri ve toksinleri de tespit edebiliyor. Alınan hava örneklerini patojen ve diğer parçacıkların yoğunluğuna bağlı olarak 10 ile 30 dakika arasında analiz eden cihazın geliştirilmesi, haziran ayının sonlarında tamamlandı. Yetkililer, patent almak için bekleyen cihazın günlük hayatta kullanıma başlanabilmesinin ancak ilerleyen aylarda mümkün olabileceğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.