Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Varşova Hayvanat Bahçesi’nde depresyondaki Afrika fillerine tıbbi marihuana verilecek

Polonya’nın başkenti Varşova’da, Varşova Hayvanat Bahçesi yönetimi, hayvanların stres seviyelerini düşürmeyi amaçlayan çığır açacak bir proje başlatıyor. Hayvanat bahçesi yetkilileri, son zamanlarda yaşadıkları yüksek stres sebebiyle depresyona girdikleri belirlenen üç Afrika filine tıbbi marihuana verilmesini kararlaştırdı. Filler üzerinde ufak dozlarla yapılan ön çalışmalar, tıbbi marihuananın fillerin psikolojik durumunu pozitif bir şekilde etkilediğini gösteriyor.

Varşova Hayvanat Bahçesi yönetimi, hayvanat bahçesinde yaşayan ve son zamanlarda depresyonda oldukları belirtilen üç Afrika filine tıbbi marihuana vermeye başlanacağını duyurdu. The Guardian’da yer alan habere göre, yaşadıkları stresten dolayı depresyonda oldukları belirtilen üç Afrika filine kanabinoid CBD (kenevir bitkisinin içindeki narkotik bileşenlerinden yapılmış bir sıvı) takviyesi verilecek. Proje sorumlularının aktardığına göre, fillerden biri ilk defa aldığı tıbbi marihuanayı oldukça beğendi.

Projeden sorumlu veteriner Agnieszka Czujkowska, projenin stresle mücadele etmek adına kullanılan diğer yöntemlere “yeni ve doğal bir alternatif” bulmak amacıyla başlatıldığını söyledi. Bu maddenin filler üzerinde ilk defa düzenli olarak kullanılacağını vurgulayan Czujkowska, tıbbi marihuananın fillerde aşırı coşkuya (efori) veya karaciğer ve böbrekler üzerinde yan etkiye sebep olmayacağını aktardı. Czujkowska ayrıca gülerek, “Kimilerinin hayal ettiğinin tersine, fillerimiz keneviri pipoyla veya gövdelerinin ebadına göre kocaman fıçılarla içmeyecekler” dedi.

Başlangıçta, fillere kanabinoid CBD’den günde iki veya üç kez (atlarda uygulandığı kadar) bir düzine damladan oluşan ufak bir doz verilecek.

Veteriner Czujkowska, projenin hayvanat bahçesindeki Afrika filleri ailesinin yakın zamanda alfa dişisinin ölümüyle baş etmek zorunda kaldığı bir zamanda, tam vaktinde geldiğini söylüyor. Hayvanların stres seviyeleri hormon seviyelerine bakılarak ve davranışları gözlemlenerek belirlenebiliyor. Czujkowska, ekibinin kesin sonuçlara ulaşmasının yaklaşık iki yıl süreceğini belirtti. Tedavi başarılı olursa hayvanat bahçelerinde kapalı bir yaşam süren diğer hayvanlara da uygulanabilecek.  

Kanabinoidler, kenevir bitkisini oluşturan kimyasal bileşenler olarak biliniyor ve alındığında hücrelerdeki sinirlerle iletişime geçerek beyindeki kimyasalların salgılanmasında değişikliğe yol açıyor. Yüzün üzerinde kanabinoidin en önemlilerinden biri olarak gösterilen ve tıbbi marihuana olarak da bilinen “kanabinoid CBD”, genelde köpek ve at tedavilerinde kullanılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.