Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Öğretmen Barış Uluocak: “Ziya Selçuk’un yoksulluk sınırının altındaki öğretmen maaşlarını kamuoyunda hedef göstermesi talihsizce”

Haber: Cemre Su Arvas – Sema Kızılarslan

20 yıldır İstanbul Bahçelievler’de öğretmenlik yapan Barış Uluocak ile okulların açılmasını ve öğretmen maaşlarını konuştuk. Uluocak, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yoksulluk sınırının altındaki öğretmen maaşlarını kamuoyunda hedef göstermesi talihsizlik” dedi.

Bakan Ziya Selçuk geçen hafta bir basın toplantısında “Eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor” demişti. Selçuk’un açıklaması sosyal medyada büyük tepki çekerken, öğretmen maaşlarının “yük” olarak nitelendirilmesi tartışmalara neden olmuştu. 

Tartışmalar üzerine bir basın mensubunun öğretmen maaşlarına yönelik sorusuna yanıt veren Selçuk, ‘’Ziya Öğretmen olarak benim, bir öğretmen kimliğimle öğretmenlerimizin itibarının, özlük haklarının yükselmesinin dışında hiçbir hedefim olamaz. Buradan böyle bir sonuç çıkarılıyorsa bir zorlama vardır. Niyetim çok açık, cümlelerim çok açık. Biz, öğretmenimizin her türlü imkanını artırmanın peşindeyiz. Başka da bir derdimiz yok” diye konuşmuştu.

Medyascope’a konuşan Barış Uluocak, Fikret Yüzatlı İlkokulu’nda sınıf öğretmeni. Aynı zamanda Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 1 No’lu Şube Yöneticisi olan Barış Uluocak, “Milli Eğitim Bakanı aslında doğru bir veriyi yanlış şekilde aktardı’’ dedi.

“Eğitime ayrılan bütçe neden artırılmıyor?

Uluocak, Bakan Selçuk’un asıl dikkat çekmesi gereken noktanın eğitime ayrılan yıllık bütçenin artırılması gerekliliği olduğunu söyledi:

“Eğitim bütçesi az olduğu için bunun yüksek bir kısmı öğretmen maaşlarından oluşuyor. Göreve yeni başlayan bir öğretmenin en fazla 4 bin lira maaş aldığını düşünürsek, aslında bakanın dikkat çekmesi gereken nokta, ‘Neden Türkiye’nin yıllık bütçesinden eğitime ayrılan bütçe artırılmıyor?’ olmalıydı.”

“Okulları mutlaka açacağız yaklaşımı doğru değil

Öğretmen Barış Uluocak, eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin okulların açılmasını istediklerini ama bunun aceleye getirilmesine karşı olduklarını söyledi.

Uluocak, “Özel okulların kendi ekonomik geleceklerine dair birtakım istekleri ile okulların açılması doğru değil. Çocuklarımız eğitim hakkından mahrum kalmamalı ama eğitim haklarına ulaşırken sağlıklarından olmalı. Bütün bunları sağlarken mevcut okul profillerinde yeni bir planlamaya ihtiyaç var” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler