Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosunu kaldırdı – Dışişleri Bakanlığı: “ABD’nin kararı müttefiklik ruhuyla bağdaşmıyor”

Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan arasında gerginlik sürerken, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) uyguladıkları silah ambargosunu geçici olarak kaldırma kararı geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’i arayarak ambargonun geçici olarak kaldırıldığını bildirmesinin ardınan, karar ABD’li yetkililer tarafından kamuoyuna açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı, kararı web sitesinden duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pompeo’nun Anastasiadis’e ABD’nin “2021 mali yılı için Silah Düzenlemesinde Uluslararası Trafik uyarınca kontrol altında bulunan öldürücü olmayan savunma malzemeleri ve savunma hizmetlerinin ihracatı, yeniden ihracatı, sevkıyatı ve geçici olarak ithal edilmesine yönelik kısıtlamaları geçici olarak kaldırdığına” ilişkin bilgi verdi.

ABD’nin kararına Türkiye Dışişleri Bakanlığı‘ndan tepki geldi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada karara ilişkin “Ada’daki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saymaktadır” denildi. Açıklamanın tamamı şöyle:

“ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunun kaldırılması yönünde bugün (1 Eylül) açıkladığı karar Ada’daki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saymaktadır. Bu kararın Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması yönündeki çabaları olumsuz etkileyeceği de muhakkaktır.

Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD’nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır.

ABD’nin bu kararını gözden geçirmesini, bölgede barış ve istikrarın tesisi için mevcut çabalara destek vermesini bekliyoruz. Aksi takdirde Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.